Kategorier
Kulturkoll Sakprosakoll

Skolbibliotekarien listar: Källor till källkritik

De allra flesta är överens om att Källkritik och Sökkritik är viktiga grejer, speciellt i dagens samhälle där information sprids så himla snabbt och kommer från tusen olika källor hela tiden. Om man då vill lära sig lite mer om hur man gåt tillväga rent praktiskt, eller om faktorer bakom olika fenomen (vad innebär trollfabriker? Vad är en filterbubbla? Argumentationsanalys?) så finns det mängder med sidor och böcker som man kan fördjupa sig i. Jag tänkte här lista ett antal titlar och sidor som jag har läst och använt privat eller i jobbet som skolbibliotekarie.

Tryckt litteratur:

Tänk först – dela sen! : en intervjubok om att integrera ett källkritiskt arbetssätt i undervisningen / Johanna Lundeberg

-en antologi utgiven på BTJ förlag. Har många tips om hur man rent praktiskt kan arbete med olika saker i undervisningen, men också massvis av exempel på varför det är bra med sök- och källkritik.

Kritiskt tänkande : i teori och praktik / Elin Sporrong, Karin Westin Tikkanen (red.) ; medförfattare: Kristina Alexanderson

– en samling akademiska texter som går på djupet i många ämnen. Kan vara svårtillgänglig som första ingång men ger mycket kött på benen och innehåller även instuderingsuppgifter.

Ordet är fritt men behöver du säga allt du tänker? / [utgiven i samarbete med] Statens medieråd

-En samling serier och texter om nätetik för unga. Inte direkt källkritik, men samtidigt går publicering på nätet och källkritik hand i hand så den kan absolut användas i många sammanghang. Många bidrag är väldigt slagkraftiga och i princip varje uppslag här skulle kunna fungera som en informationsaffisch och spelar väldigt mycket på igenkänning. Passande också i spåren av #metoo. Denna finns även att ladda ner gratis på nätet om man vill.

Larmrapporten av Emma Frans

  • En lättillgänglig hjälp för att se igenom nyhetsrapporteringens vetenskapliga larmrapporter. All vetenskap är inte bra vetenskap. Rapporter kan vara mer eller mindre underbyggda. Emma Frans skriver dessutom med en stor dos humor och texten är lättillgänglig samtidigt som man lär sig massor. Win win med andra ord.

Digitala resurser:

Internetstiftelsen i Sverige: iis.se

Skriver själv på sin hemsida: Internetstiftelsen i Sverige är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige.

Har du några veckor över? Här kan man fördjupa och förlora sig i all oändlighet i information, kurser, lektionsmaterial för lärare mm om webpublicering, källkritik, upphovsrätt osv osv. Kort sagt, allt som rör internet.

Statens medieråd: https://statensmedierad.se/

Även här finns massor av digitala resurser för lärare att använda i undervisningen men också material som är ypperligt att gå igenom själv.

Surfa Lugnt: https://surfalugnt.se/

Material som framför allt rör unga på nätet. Bra för föräldrar så väl som pedagoger och andra intresserade.

Är det sant? UR:s programserie för barn och unga.

https://urskola.se/Produkter/177414-Ar-det-sant-Kallkritik

Fejkade nyhetsprogram för barn om källkritik. Funkar bra i skolan, men kan vara kul att titta på med sina kids också.

 

Metros tjänst ”Viralgranskaren” har också precis kommit med en bok som jag tyvärr inte har hunnit läsa själv än men ser fram emot att sätta tänderna i: ”Viralgranskarens handbok”av Åsa Larsson och Linnéa Jonjons. Det är verkligen roligt att det finns så många resurser och så mycket aktuell litteratur för tillfället. Jack Werners helt färska bok ”Jag skiter i att det är fejk det är för djävligt ändå” som Helena skriver om passar också ypperligt in här, speciellt som den dessutom är otroligt underhållande. Humor, spänning och källkritik. Vad mer kan en bibliotekarie önska?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.