Kategorier
Kulturkoll

Småsyskon, storasyskon och tvillingar

Vanessa och Virginia, Venus och Serena, Klanen Baldwin och Ingrosso/Wahlgren. Överallt hittar vi dem, syskonen som antingen hjälper varandra eller tävlar om att komma först, bli bäst, överträffa varandra. Så är det väl även också privat? Och definitivt på vita duken och i litteraturen. Oftast är syskonrelationen den längsta och närmaste relation du har i ditt liv. Den överlever föräldrar och det är få vänner du träffar i förskoleålder som du sedan behåller livet ut. Ett syskon kan vara din värsta fiende men också din bästa vän. Den som ger dig fysiska men för livet i våldsamma slagsmål redan som småbarn, men också den som alltid finns där i vått och torrt när livet känns svårt.

Denna vecka uppmärksammar vi syskonrelationerna men kanske också avsaknaden av dem. Själv är jag ensambarn, men mina egna kottar kommer att få en helt annan och bullrig uppväxt. Det kan jag lite grand sörja att jag själv aldrig fick, när jag ser mina barn kramas och hur de verkligen älskar varandra. Samtidigt som jag förmodligen fick betydligt mer läsro än de någonsin kommer att få…

Kulturkollo gör en djupdykning i familjepoolen och undersöker så väl systerskap som brödraskap och maktkamp den här veckan. Dessutom påbörjar vi samtalet kring Majgull Axelssons ”Ditt liv och mitt” i Kulturkollo läser på Facebook. Ni hänger väl med?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

3 svar på ”Småsyskon, storasyskon och tvillingar”

Stängt för kommentering.