Berättelser om grannar

Linda
Jag är rätt dålig på det här med grannar. Visst hälsar jag och visst har det hänt att jag umgåtts med grannar, där vi bodde förut umgicks vi i alla fall med de som bodde i huset mitt över, men jag har svårt för krystat kallprat. Det är klart att många jag bott granne med varit trevliga, men det finns också sådana som jag bara råkat bo nära, men egentligen inte har något gemensamt med alls. Vi bor nära en gata full av nybyggda hus, där grillfesterna är många och jag är så glad att vi inte bor där. Påtvingad social samvaro är inte min grej.

Däremot tycker jag mycket om böcker som utspelar sig i hus av olika slag, där vi får lära känna olika sorters grannar. I dagarna läste jag ut The House of new beginnings av Lucy Diamond, som snart ges ut på svenska med titeln En sommar i Brighton, där huvudpersonerna bor i samma hus nära stranden. De är grannar, men blir snart också vänner.

En annan charmig bok om grannar, som troligen aldrig hade träffats om de inte bott i samma hus är When we were watching Downton Abbey av Wendy Wax. Kanske krävs det att man, som jag, älskar Downton Abbey för att man ska uppskatta berättelsen om hur några grannar startar en tv-klubb där de gemensamt tittar på Downton Abbey. Själv tyckte jag att den var riktigt underhållande.

I The Woman next door av Yewande Omotoso får vi träffa två äldre sydafrikanska damer som är allt annat än goda grannar. Den ena bor nämligen i den andra kvinnans drömhus och det leder självklart till avundsjuka. Skildringen av deras minst sagt komplexa relation är väldigt bra. Det är dock inte bara en bok om grannar, utan också en skildring av det komplexa samhälle som Sydafrika är. Jag hoppas att något förlag kommer att ge ut den på svenska.

När Quebec drabbas av en isstorm 1988 lär grannarna i ett hus känna varandra bättre och en pojke gör allt för att hans föräldrar inte ska skiljas. Boken heter Fiskar ändrar riktning i kallt vatten och är skriven av Pierre Szalowski. Det är en av de charmigaste grannskildringar jag läst.

Med dessa böcker om grannar avslutar vi vår grannvecka. Imorgon är det som vanligt dags för något helt annat. Ett tema som både är väldigt aktuellt, men också väldigt gammalt.

 

 

Photo by Breno Assis on Unsplash

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

En tanke på “Berättelser om grannar

  1. Granne med döden av Alex Marwiod bjuder på en helt annan sorts granne. Thriller om ett hus London och dess hyresgäster.

Kommentarer är stängda.