Ryssland med ett romantiskt skimmer

Linda
När jag växte upp var Sovjetunionen något skrämmande och under Kalla kriget var jag så otroligt rädd för att de eller huvudfienden USA skulle inleda ett kärnvapenkrig. Det fanns dock också ett annat land, ett Ryssland som stod för något romantiskt och storartat. Det var den sortens kultur jag konsumerade då.

Visserligen såg jag filmatiseringen av Lev Tolstojs Krig och fred från 1956 med bland andra Audrey Hepburn och fick såväl romantiskt skimmer, som en rysk klassiker med stil. Brittiska BBC gjorde 2017 en ny miniserie där Lily James (känd från bland annat Downton Abbey) gör rollen som Natasha Rostova. Just nu går den att se på SvtPlay.

Jag frossade också i böcker om prinsessan Anastasia som enligt sägen (men inte forskare) överlevde när resten av familjen avrättades. Jag såg också något tv-drama där familjen verkligen framstod som offer, vilket de helt klart kan ses som, men de hade ändå levt ett gott liv på andras bekostnad. Just barnen fascinerade mig dock och det är svårt att se på dem som onda människor. Snarare är de ett offer för omständighterna. Det finns mycket skrivet om dem och jag är lite extra nyfiken på Four Sistersav Helen Rappaport.

Sedan läste jag Zoyaav Danielle Steel om och om igen. Berättelsen om den vackra (självklart) unga kvinnan, som var en ung kusin till tsar Nikolaj II och självklart rik, men nu var en fattig flykting. I Paris börjar hon dansa balett, träffar hon en amerikansk soldat som krigar i första världskriget och flyttar med honom till USA.

Det är en fascinerande tid ändå, den efter första världskriget när en ny värld formas på gott och ont. Kanske är Danielle Steel inte den som kan berätta bäst om den. Har ni andra tips på skönlitterära böcker som ger information om Ryssland och Sovjetunionen, utan att vara allt för tunga och tradiga?

 

Photo by Jaunt and Joy on Unsplash

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

2 tankar på “Ryssland med ett romantiskt skimmer

  1. Du är välkommen till gruppen Ryssland i massmedia på Facebook. Vi diskuterar nyheter om och från Ryssland med svenskar och svensktalande ryssar. Det fanns faktiskt ett romantiskt skimmer över Sovjetunionen också. Revolutionen var redan avklarad (det är ju det värsta med traditionell kommunism – det blir inte av utan en revolution). Det pratades om vänskap som var det som alla barn lärde sig värdera högst, om fred och om hur den förenade mänskligheten, eller åtminstone Sovjetunionen skulle åstadkomma storheter tillsammans – som utforska rymden, bota sjukdomar och bygga bra hus till alla. Det fanns en mycket stark gemenskap och kamratskap i samhället. Kultur, litteratur all slags konst uppskattades. Bildade ryssar har läst mer svensk klassisk litteratur än svenskar själva och har mycket bra koll på svensk historia. Du skulle säkert gilla rysk film om du gillar Ryssland. Finns med engelsk text. Mycket bra och hög standard. Gäller både modern och äldre rysk film.

Kommentarer är stängda.