Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: Sommarsemester på en skidort

linje-ulrica

Jag har precis kommit hem efter att ha tillbringat en vecka i Åretrakten. Min svärfar har en stuga strax utanför Åre dit vi åker till ibland på vintern för att vissa (inte jag) i familjen ska få åka skidor. I år testade vi att använda vintersportstugan som sommarstuga. Jag måste erkänna att jag var lite tveksam inför planen. Att tillbringa en semestervecka på en skidort  – skulle inte det bara kännas konstigt? Är inte en sådan plats ganska bedagad och lite ödslig på sommaren? Men det blev faktiskt en toppenvecka så nu tipsar jag vidare om att tillbringa några dagar i Åre på sommaren. Det var fantastiskt vackert och det fanns massor att göra även för en barnfamilj. Åre var på intet sätt ödsligt – istället för skidåkare är stan fylld av mountainbikeåkare och vandrare, och det finns gott om öppna matställen.

Här är veckans topp 5 aktiviteter:

  • Ta kabinbanan upp på Åreskutan, vandra vidare till Toppstugan och mumsa våfflor med slagbar utsikt. (Vi tog en liten längre runda upp på toppen och kom upp från baksidan av toppstugan. Bonus med den rundan: inte fullt så mycket folk och i vårt fall också höjdpunkter som att få se en renhjord, dricka vatten ur en fjällbäck och kasta snöboll mitt i sommaren så det låg kvar lite snö i sänkorna.)
  • Vandra i Vålådalen. Lätt vandring för barn i vackra omgivningar. Vi startade vid Naturum, testade linbanan över Vålån, gick sedan mot Nulltjärn där en finfin badstrand var målet. (Bonus: hittade hjortron).
  • Bada i Ullån. Spännande badplats där ån bildat ”vattenrutschkanor” och naturliga pooler.
  • Åk till Tännforsen (se bild ovan) och beundra Sveriges största vattenfall. Imponerande! (Bonus: vid foten av fallet finns en stenstrand där barnen kan roa sig länge, länge med att försöka hitta de perfekta skifferstenen att ”kasta macka” med.)
  • Äta goda saker! Vi handlade choklad från Åre chokladfabrik och hade en egen chokladprovning i stugan. Från Fröå gruva fick vi med oss alldeles nybakat tunnbröd som fortfarande var varmt och på Åre Bageri smaskade vi Åreglass i goda smaker.

Nu hade vi förstås ovanlig tur med vädret för det är kanske inte så vanligt att det är sådana trevliga badtemperaturer i fjällbäckar och sjöar (baksidan med det fina vädret är såklart skogsbränderna i norr, men vi var inte nära något utsatt område) och resan förutsätter nästan att man har bil för att kunna ta sig runt.

Vi hann också med ett besök på folklivsmuseet Jamtli inne i Östersund – det kan jag också kan rekommendera.

 

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.