Kategorier
Kulturkoll Sakprosakoll

Det var nog ändå bättre förr?

”Och det blir sämre för varje minut
Det är klart man undrar hur det blir till slut:
Kan det någonsin bli lika bra
Som det en gång var?”

Mycket mer 80-tal än Michael B Tretow blir det väl inte? Nostalgi är så himla dubbelt för mig. Det är något tryggt att vila i och det där tillståndet kan liksom vara lätt att hemfalla åt när man möter motgångar eller utmaningar i livet. Eller i samhället för den delen. Jo men visst var det bättre förr, för mig som är uppvuxen under sjuttiotalet så var väl det mest skrämmande typ storpotäten i Vilse i pannkakan. I min lilla barndomsvärld så åt vi potatis till middag, det bakades sju sorters kakor till kalasen och alla skulle titta på Stenmark när han tävlade. Men det var liksom då.

Det kan vara så att jag vilar en stund i minnen och det kan vara så att jag emellanåt tillockmed frossar i dem men oftast så är jag mer sugen på att blicka framåt än att se tillbaks. Jag hoppas och tror att det finns en framtid som kan bli bra och fin om vi hjälps åt, så naiv är jag trots allt som hänt mig och allt som nu sker runt om mig. Vi befinner oss mitt i ett valkampanjande där man inte kan missa argumenten som hävdar att det var just bättre förr. Häromdagen fick jag mig ett riktigt gott skratt när Claes Ericsson försökte reda ut begreppen …

En som verkligen har försökt att åskådliggöra hur tillståndet i världen faktiskt på många sätt blir bättre är Hans Rosling. Hans föreläste enträget för att faktabaserat och tydligt presentera hur klyftan mellan olika delar av världen minskade, hur uppfinningar, utbildning och sjukvård har bidragit till en bättre levnadsstandard och längre livslängd (se Gapminder). I hans sista bok Factfulness: Tio knep som hjälper dig att förstå världen menar Rosling att vi måste programmera om vår hjärnor och göra en tankevurpa.

”Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör – däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden – kartlägger de hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade. Metoden de presenterar, factfulness, handlar helt enkelt om den till synes enkla vanan att bara hysa åsikter som grundas i fakta.” 

Det var världen det, hur som haver så kan det ändå i den lilla privata sfären vara skönt att förflytta sig från fakta till känsla. Vila i det välbekanta, att minnas barndomens smaker och bli överlycklig av att äta en hembakt pariservåffla.

Och för allt i världen inte glömma:

”Det blir sämre för varje sekund
Det blir sju resor värre om en liten stund, så…
Det är nog som jag säger ändå
Det var bättre förr”

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.