Kategorier
Kulturkoll

…och nu över till väderleksrapporten

carolina-top

Precis som Linda skrev förut så försöker jag också påverka vädret genom att öppna min väderapp rätt ofta (läs: tre gånger i timmen). En annan grej som är kul att göra är att resa jorden runt med den. Eller, ja, söka upp städer typ Långtbortistan och se om de har det bättre eller sämre än vi. Och om jag hellre hade velat vara där. Och vad jag i så fall hade tagit med mig för bok.

Ungefär så här?

Om jag nu hade fått resa ända till Auckland? Och vädret ser ut som en trevlig vårdag att sitta ute i en stol på en uteservering, med kaffe och bok? Eller möjligen i ett uterum där möblerna precis ställts i ordning och dynorna är framlagda, och allt utanför knoppas och frodas och fåglarna sjunger så de håller på att spricka? (ja, ja, alla ni som egentligen vet hur vädret i Auckland är i oktober kan skratta åt mig nu) Visst känns det som rätta tillfället att läsa någon av de där strandpromenadsböckerna?

Boktips: Det lilla bageriet på strandpromenaden (Jenny Colgan)

 

Här ser det ut som vilken skånsk vintervecka som helst med ömsom snö, ömsom tö. Då passar det bra med en bok som faktiskt får en att längta till ett ställe som Kiruna och riktiga vintrar. Åsa Larsson, alltså!

Boktips: Till offer åt Molok (Åsa Larsson)

 

Här handlar det om att gå in i dimman. Åtminstone de närmaste dagarna. Då tycker jag det verkar funka fint med deckarläsning – och eftersom vi har rest till Kapstaden så rekommenderar jag förstås Deon Meyer.

Boktips: Ikaros (Deon Meyer)

 

När det är runt 20 grader på en plats som brukar vara känd för sina extremt höga temperaturer måste det väl nästan räknas som vinter där? Deathvalleianerna sitter säkert med fingervantar och huttrar. De behöver minsann något hjärtevarmt att läsa. Så varför inte någon riktigt bra romance?

Boktips: Slightly Married (Mary Balogh)

 

Men snälla Kuala Lumpur, vad har ni gjort? Vädergudarna, med särskilt herr Tor i spetsen, verkar riktigt irriterade och arga på er. Ska ni verkligen ha åska och över trettio grader i minst någon vecka framöver?? Ni behöver gå inomhus, stänga dörren (och jag hoppas ni har luftkonditionering) och sätta er tillsammans och ha lite högläsning. Håll gärna om varandra också. Två boktips till er:

Boktips: Kometen kommer (Tove Jansson)
Boktips: Harry Potter och De vises sten (J.K. Rowling)

 

Oj, vilken tur ändå att jag inte bor här för då hade jag behövt inreda ett kylskåp med bokhyllor. 37 och 38 grader alla dagar är lite väl mycket av det goda, tror jag. Sitta i skuggan med en bok är nog ungefär allt som mäktas med. Slukarböcker?

Boktips: Sagan om isfolket (Margit Sandemo)(särskilt 1, 2, 19, 29, 33)

 

Det blir regn, regn och lite regn till. Sånt där väder man ska sitta inomhus med en god bok och lyssna på regn som trummar mot rutan. Låt oss hoppas på att det är görbart även i en ruinstad…? Jag anbefaller läsning av en klassiker.

Boktips: Tintin och solens tempel (Hergé)

 

Men kolla här! Bästa läsvädret ju! Lagom varmt, hitta halvskugga med solstolen, häll upp lämplig dryck och ta dig an boken du har längtat sååå länge efter att få läsa! En tjock!

Boktips: Ett litet liv (Hanya Yanagihara)

 

Det här är staden jag i skrivande stund kommer att befinna mig i imorgon. Känns lite som att vädret har svårt att bestämma sig? Enda raka måste ju då vara att gå på bokcirkel och ha lite olika åsikter om en bok alla läst. Som ju jag ska göra! Boken vi har läst är Stanna hos mig (Adebayo) som därmed får bli mitt boktips att funka med alla möjliga väder.

 

 

Bild: Pixabay (CC0 creative commons)

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.