Vädret står i centrum den här veckan och kanske alla veckor

Linda

Vad har hänt med vädret? Det är oktober och för ovanlighetens skull har jag kunnat läsa utomhus i solen vid flera tillfällen. Rekordtemperaturer har nåtts över hela landet och även om det är skönt att slippa frysa är det också lite läskigt. Vädret är inte som det ska och det skrämmer mig. Vi hade den varmaste sommaren på många år. Bönderna drabbades kanske mest, men vi var många som fick ransonera vårt vatten. Vintern var istället svinkall och höll i sig hur länge som helst. Sedan sa det pang och det var högsommar. Handlar det väder, eller är det klimatförändringar?

Den här veckan ägnar vi oss åt väder och vind, vårt kanske mest populära samtalsämne. Det blir inte bara katastrofer och dystopier, men visst är det en trend att klimatförändringar och extremväder står i fokus i kulturen. Jag tänker till exempel på Breathe av Sarah Crossan, en dystopi som utspelar sig i en framtida värld där alla träd är skövlade och syret slut, vilket gör att de kvarvarande människorna tvingas leva i en syrsatt kupol och filmen Geostorm, där mänskligheten lyckats kontrollera klimatet med hjälp satelliter, som nu slutat fungera. Visst önskar vi alla att väderfenomen gick att kontrollera och kanske är det för att vi inte kan det, som vi skräms av det. Faktiskt blir jag sugen på att köpa Bondepraktikan för att få en känsla av kontroll. Annars inbillar jag mig att jag kontrollerar vädret genom att titta i mina väderappar sisådär 30 gånger om dagen. Minst.

Det går inte att bortse från vädret. Det följer med oss var vi än beger oss. På gott och ont.

 

Photo by Lola Guti on Unsplash

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →