Veckoutmaning: Kulturella väderfenomen

Linda
Vi fokuserar på vädret i veckan här på Kulturkollo, vilket självklart märks även i vår veckoutmaning. Jag vill att du berättar om en bok en film och en låt som handlar om väder på något sätt.

Själv har jag på grund av gårdagens inlägg ägnat dagar åt att återupptäcka Crowded House, som gjort flera väderlåtar. Tänk vilka bieffekter bloggande kan få. En annan klassisk väderlåt jag verkligen älskar är The Sun always shines on TV med mina tonårsidoler A-ha. Jag har också påmints om att jag verkligen vill läsa Blå av Maj Lunde och Minnet av vatten av Emmi Itäranta, två böcker där vatten, eller bristen därpå, står i centrum. Film är svårare och det fick bli en del av en film, nämligen den fina väderscenen i Notting Hill, där Hugh Grants karaktär vandrar gatan fram samtidigt som tiden går och årstiderna växlar runt honom.

Jag vill också lyfta fram den fantastiskt fina dikten ”Regnar gör det alltid” av Werner Aspenström, där regn och tårar bildar en enhet. Den inleds så här:

 

Regnar gör det alltid.
Ibland våldsamt. Ibland duggande,
nästan omärkligt.
Hemkomna eller hemlösa ruskar vi på oss
som våta terrier.
Eller försynt, så att ingen märker
att vi gråtit.
Men regnar gör det alltid.

 

Nu är jag nyfiken på era väderböcker, väderfilmer och vädersånger. Kanske bidrar också fler än jag med en väderdikt. Svara i egen blogg, på FB Instagram eller i kommentarsfältet. Lämna en kommentar, tagga dina svar med #kulturkollo, eller länka till inlägget så att vi hittar till varandras svar.

 

Photo by LuAnn Hunt on Unsplash

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

11 tankar på “Veckoutmaning: Kulturella väderfenomen

    1. Du har helt rätt, det är Notting Hill till tonerna av Ain’t no sunshine. Ändrar! I fyra bröllop finns däremot världshistoriens kanske sämsta replik i regnscen.

    1. Kan inte bestämma mig för om det är bra eller dåligt att ha med musik i veckoutmaning. Nu har jag nynnat på Thunder ett bra tag. 🙂

Kommentarer är stängda.