Så många vi mött, så många som skrivit

”Ryktet om bokbloggens död är betydligt överdrivet” för att travestera Mark Twain. Det kan jag konstatera när jag sätter mig ned för att titta igenom och summera bloggens första tre år för mig själv. Tänk så mycket som skrivits av oss i kollektivet, tänk så många vi mött och samtalat med och så många som generöst bidragit genom åren. Stort tack till alla er som ställt upp med boktips, intervjuer och skrivit gästinlägg!

Det är omöjligt att lyfta fram alla de inlägg som förtjänar det så det får bli ett högst personligt urval, jag börjar med några intervjuer som stannat i mitt minne.

Linda har en näsa för aktuella och brännande ämnen och hennes samtal med Annika Norlin  om skrivande och låttexter vill jag gärna påminna om. Intervjun med Elisabeth Åsbrink  om boken 1947 är också en av mina favoriter. Vi skriver inte jätteofta om deckare här på kollot men det är ändå ett gäng intervjuer med deckarförfattare som jag fastnat för. Ulricas intervju med Peter May landade rakt i mitt karga hjärta och Helenas möte med Ninni Schulman Till Hagfors  lockar fram lantisen i mig. Lottas text och intervju med Ann Cleves gör att jag vill resa till Hebriderna och hälsa på Jimi Perez på studs och Lotta och Helenas möte med Mhairi McFarlane på mässan 2015 är så bubblande härligt! Alla intervjuer finns praktiskt samlade på vår sida Kulturkollo möter – kolla in den!

De två intervjuer som jag själv gjort och som jag faktiskt är lite extra stolt över (av olika anledningar) är nog den med Jón Kalman Stefánsson – det var med hejarop från förläggaren Maria Såthe på Weyler som jag vågade skicka mitt mejl till den store idolen och han svarade mig så uppmuntrande –  och då när jag träffade Anne Enright i Sigtuna förra året. Det samtalet glömmer jag aldrig, hon var så proffsig och så vänlig, och allmänt intresserad av att tala om sin bok. De intervjuer där vi pratat ingående om böckerna har ofta blivit lyckade, jag minns särskilt den med  Melina Marchetta när vi diskuterade Ett folk utan land och det med Annika Koldenius om hennes gripande roman Vi var alltid beredda. 

Nog om mig och mina texter, vi får inte glömma alla fina gästbloggare som till exempel Oliva Bergdahls fantastiska poesiskola, Anna Gustavsson Chens text om hur hon arbetar när hon översätter kinesisk poesi eller Malin Bylund Westfelts Brev till Lydia som handlar om hur hon brevledes kommunicerar med Lydia Davis när hon håller på att översätta hennes noveller. Sofia Nordin skriver så passionerat om sitt förhållande till parfym och Elin Olofssons text om sitt skrivande är så fin och glöm nu inte alla fina boktips som vi fått av författare genom åren! Missa sedan inte att klicka er in på alla fina författarboktips.

Ni märker att jag använder ordet fin in absurdum. Det är för att jag är alldeles överväldigad över allt intressant och spännande som finns att läsa på bloggen. Om jag inte gjorde det ordentligt i början av inlägget så gör jag det igen, stort tack alla skribenter som bidragit under de här tre åren! Vilken skatt av texter vi har att läsa, igen och igen. Det är verkligen styrkan med bokbloggens format, just det där att man kan söka sig fram och hitta till ett inlägg långt senare. Passa på och surfa runt ett tag för det finns mycket att upptäcka!

Hittar du några egna favoriter bland alla intervjuer, boktips och gästinlägg så dela gärna med dig av dina fynd här i kommentarsfältet.

Imorgon är det måndag, och vet ni? Då är det dags för ett nytt tema!

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →