Kategorier
Barnbokskoll

En riktig jul firas med familjen Ingalls

Linda
Årets finaste julläsning är för min del A Little House Christmas Treasury: Festive Holiday Stories med alla julberättelser från Laura Ingalls-Wilders böcker. Nostalgin under läsningen har verkligen varit på topp.

Vi får läsa om julen i stora skogen när Charles gör den fina hyllan till sin fru, som sedan reser med dem från hus till hus. På hyllan står den lilla kvinnan i kinesiskt porslin som blir en symbol för hemtrevnad och trygghet. Kusinerna kommer till det lilla huset och barnen leker i snön. Det här är också julen då Laura får sin docka Charlotte.

Julen därefter befinner sig familjen på prärien och länge tvivlade alla, inklusive föräldrarna, att det skulle bli något besök av tomten. Som tur är lyckas grannen Mr. Edwards både träffa tomten och ta med presenter till Laura och Mary. Han till och med simmar över floden med presenter och kläder i ett bylte på huvudet. Jag minns att jag som barn verkligen älskade den modige Mr. Edwards.

En annan favorit är julen i Farmarpojken hos Almanzo Wilder, som senare blir Lauras man. Där står maten i fokus och Almanzo håller på att hungra ihjäl innan det äntligen blir hans tur att få mat. De vuxna får först och sedan går det i åldersordning och Almanzo som är yngst får mat sist.

Många år senare överraskar Almanzo sin blivande fru genom att dyka upp på jul, trots att han egentligen skulle ha varit bortrest hela vintern. Det är pappa Charles som hör honom först och eftersom han håller på att spela fiol sjunger han en sång som bjuder in besökaren.

Imorgon är det så äntligen julafton. Det blir en riktig jul även i det här huset, trots att det för bara någon dag sedan var fyllt av mer kaos än julpynt.

Ha det riktigt skönt så här dan före dopparedan och hoppas att vår juliga vecka har hjälpt er att komma i stämning.

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.