Kategorier
Barnbokskoll Ungdomsbokskoll

Idag firar vi alla mammor!

Linda

Idag är det sista söndagen i maj och vi firar mors dag. Dagen till ära har jag letat litterära mammor och då vänt mig till några jubilerande karaktärer.

Pippi Långstrump fyller 75 år i vår och hon har ju ingen mamma närvarande, utan en som är en ängel i himlen. Mammor är sällan så framträdande i Astrid Lindgrens böcker. Mest är de milda bifigurer som finns där, men sällan har någon större betydelse. Jag tänker till exempel på Emils mamma, som egentligen är bra mycket trevligare än hans pappa, men får en väldigt mindre viktig roll och Madickens mamma som är godhjärtad och fin, men inte alls får synas lika mycket som hennes pappa. Undantaget är Ronjas fantastiska mamma Lovis som sätter alla på plats och skyddar sin dotter med hela sitt väsen. I böckerna om Pippi Långstrump finns inga riktigt positiva kvinnliga förebilder alls. Tommy och Annikas mamma är mest orolig för att Pippi ska ställa till det och Prusiluskan är verkligen ingen person någon vill ha i sin närhet.

Även Kulla-Gulla fyller 75 år i år och här har vi ännu en föräldralös flicka som inte ens har en mamma som är en ängel. Däremot visar det sig att hennes mamma har en pappa i livet och när det kommer fram får Kulla-Gulla ett helt nytt liv.

För att hitta en mer betydelsefull jubilerande litterär mamma vänder jag mig till Tove Jansson och hennes Muminmamma. Ännu en trygg person som alltid finns där, men som sällan gör så mycket väsen av sig eller ger sig ut på några direkta äventyr. Kanske är det så den ideala mamman ser ut i litteraturen, en trygg person som stannar kvar till skillnad från de många frånvarande mödrar som ofta skildras.

Har du någon favoritmamma i litteraturen? Vilken mamma som Astrid Lindgren har skapat tycker du mest om?

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.