Kategorier
Kulturkoll

Sysselsättning för den som gått i ide

Linda
Jag drömmer om att få koppla bort att vardagens alla måsten och bara vara för mig själv tills januari är över och ljuset i alla fall hyfsat snart kommer åter. Den här tiden på året är verkligen inte min. Från vintertidens ingång tills i slutet av februari någon gång är jag en trött och sämre kopia av mig själv. Ett sätt att rädda den som helst vill gå i ide från att bara sova bort tiden är att ägna sig åt tv-serier och därför vill jag tipsa om några sådana som går att hitta på Netflix och/eller HBO.

Långa serier är toppenbra och en av mina absoluta favoritserier Grey’s Anatomy är nu på sin femtonde säsong. Det har gått lite upp och ner, men jag kan verkligen inte sluta titta. Jag absolut älskar sjukhusserier.

Modern Family finns i nio säsonger på Netflix och det är en perfekt serie att följa för den som är januarideppig. Dessutom får den i alla fall mig att känna mig som en lite bättre förälder och faktiskt en ganska normal människa. Bara en sån sak.

The Good Wife finns i härliga sju säsonger med fantastiska Julianna Margulies i huvudrollen som Alicia Florrick. Hon är hemmafrun som blir bedragen av sin man och ger sig ut i yrkeslivet igen. En advokatserie och jag älskar advokatserier.

The Good Fight är en spin-off till The Good Wife och även om jag saknar Alicia Florrick är det är fint att få följa några av de andra karaktärerna och dessutom ett gäng nya. Två säsonger finns redan och en ny säsong är på gång.

Good girls var en av de roligaste serier jag såg förra året. Verkligen helt absurd om tre mammor som bestämmer sig för att råna ett varuhus. De dras sedan in i en brottshärva de inte riktigt kan hantera. Tyvärr finns det bara en säsong, men är klart att det blir en andra säsong och det verkar som att den kommer redan i maj.

En annan helt absurd serie är Lucifer om djävulen som hamnar i LA med allt vad det innebär. Hela familjen gillar och väntar otåligt på nästa säsong som Netflix själva ska producera. Vi måste få veta hur det går för Lucifer Morningstar, brorsan Amenadiel och alla andra.

En annan serie som hela familjen O älskar är Suits om Mike Ross, som lyckas få jobb på en advokatbyrå utan någon som helst utbildning. Riktigt bra skådespelare och ett manus som verkligen är både rappt och roligt. Jag älskar t.ex. jargongen mellan Mike Ross och Harvey Spector, spelade av Patrick J. Adams och Gabriel Macht. Sedan är jag mycket förtjust i såväl Meghan Markle, som spelar Rachel Zane och Sarah Rafferty, som spelar Donna. Det går inte heller att inte beröras av Louis Litt, byråns kanske mest udda medarbetare, spelad av Rick Hoffman.

Lite brittiskt kanske? På HBO finns Liar som också sänts i Svt. En serie som inleds med en dejt som verkar gå bra. Dagen efter anmäler dock kvinnan mannen för våldtäkt och ord står mot ord. Riktigt bra, obehaglig och spännande. Dessutom är miljöerna otroligt vackra och jag drabbades av en massiv englandslängtan.

Bodyguard är ännu en brittisk serie om David Butt, som varit soldat i Afghanistan och nu får i uppdrag att vara livvakt åt inrikesministern Julia Montague. Hon är en kontroversiell politiker och behöver verkligen skyddet. Mycket fokus på politik och terrorism, men också en hel del kärlek. Riktigt, riktigt bra.

 

Vilka är era favoritserier att gå i ide till?

 

 

 

Photo by Tamar Waskey on Unsplash

 

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

3 svar på ”Sysselsättning för den som gått i ide”

Många bra tips, några jag fyller på med:

• Younger (tv4play/cmore) om en 40-årig kvinna som låtsas vara 26 för att få jobb (på ett bokförlag – bara det gör serien värd att se!)
• The Office (vet inte var den finns) – jag har iofs bara sett den amerikanska versionen men åh så underbar den är! Rolig om ett kontorslandskap med udda karaktärer och chefer.
• Big little lies och Sharp objects (HBO) – två riktigt bra miniserier baserade på böcker. Spännande och riktigt bra skådespelare!
• The Big bang theory – jag älskar nördar!

Big Little Lies är riktigt bra och The Big Bang theory är också en favorit. Sharp Objects har jag inte vågat mig på ännu, då jag absolut älskade boken. The Office är däremot inte min kopp te, men Younger låter lovande. Tack för tips!

Har sett fyra säsonger Scott & Bailey på SVT play den senaste vecka och den sortens BBC – polisserie är perfekt att försjunka i.

Stängt för kommentering.