Kategorier
Kulturkoll Romankoll

So darling, darling stand by me…

Jag ska villigt erkänna att det var länge sedan nu. Länge sedan jag plockade upp en King-bok eller för den delen såg någon filmatisering. Som barn var det dock en ev de första vuxenförfattare jag upptäckte och så verkar det fortfarande vara för många när jag tittar på vad det är för vuxenböcker mina elever lånar.

Som 12-åring+ plöjde jag Carrie, Cujo, Christine och novellsamlingarna. Det mesta efter att ha sett dem som film först. Jag älskade The shining, Det osv och 80- och 90-talet var ju verkligen Kings tid. Att jag nog var för liten för att förstå en hel del, det struntade jag lika glatt i som barnen gör idag. Jag slukade det. Mina absoluta favoriter var nog filmatiseringarna av Eldfödd med Drew Barrymore, och Död zon. En berättelse som blivit hopplöst bortglömd. Nu var det länge sedan jag såg den sistnämnda men det känns som att den skulle kunna vara aktuell än idag. Har ni läst/sett? En man hamnar i coma och vaknar efter 5 år. Han inser att han kan se in i en persons framtid bara genom att ta dem i handen. När han skakar hand med en manlig politiker ser han hur mannen kommer att bli president en dag men också att han kommer att starta ett nytt världskrig. Jag ska inte avslöja slutet men den sitter etsad i mitt minne trots att det är säkert 25 år sedan jag såg den. Rackarns vad läskig och bra jag tyckte att den var. Det är lite som det där tankeexperimentet ”Om man hade levt på 20-talet och vetat vad det skulle bli av Hitler, hade man tagit saken i egna händer då?”.

Vilken King föredrar ni? Klassikerna eller hans senare verk? Filmatiserad eller i bokform? Jag skulle nog gärna ta ett nostalgiskt filmmaraton om jah kunde få tag i de gamla filmerna men livet med barn gör det tyvärr omöjligt. Kanske om 10-12 år någon gång. Känner inte riktigt att jag kan utsätta mina barn för Sissy Spacek i grisblod riktigt än…

Fotot är från postern till den fantastiska filmatiseringen av Carrie av Brian DePalma. Även han en gammal favorit för övrigt.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.