Veckans utmaning: Det allra bästa av Stephen King

helena-top
Veckans tema på Kulturkollo är kort och gott Stephen King och vad passar bättre än att matcha detta med en kort och koncis utmaning?

Den här veckan vill jag helt enkelt att ni ger mig er bästa Stephen King-bok och er bästa Stephen King-filmatisering. På söndag sammanställer jag era svar med mina egna favoriter och resultatet kommer förstås bli en sprakande inspirationslista.

Lämna en kommentar till det här inlägget eller pinga oss om du skriver på sociala medier så att jag hittar ditt inlägg och kan lägga dina titlar till listan.

Bild från Pixabay.com

20 comments Add yours
  1. Tack för svar! Liseys story brukar väl King själv lyfta som en favorit till och med, och jag har inte läst den än så jag ser mycket fram emot det.

 1. Jag har inte läst jättemycket av King, så jag avstår från bokfrågan, men i filmfrågan finns det bara ett svar: Stand by Me, som är en av mina absoluta favoritfilmer alla kategorier.

 2. Bok: The Dark Tower-sviten, lätt! Den är oerhört spretig, eftersom den skrivits under flera årtionden, men den är fantastisk på sina ställen. Filmatisering: Vete fan. Jag tycker alltid att det misslyckas när de försöker göra film av King. The Dark Tower, t.ex., har jag inte ens sett. Förutsätter att det blev dåligt – i synnerhet när man gjorde en enda film.

  1. The dark tower är ett sånt där verk som jag vet att jag borde ge mig in i men inte har vågat mig på än för att det är så omfattande. Men kanske, kanske någon gång snart…

 3. Vad gäller filmerna, så är det två stycken som jag omöjligt kan välja mellan och därför är jag ofin (?) nog att ta med båda:

  1) The Shawshank Redemption (Nyckeln till frihet). En helt fantastisk film med Morgan Freeman i en av hans livs bästa roller.

  2) The Green Mile (Den gröna milen). Ännu en helt magisk film. Vad som kan tyckas vara lite lustigt i sammanhanget är att båda filmerna utspelar sig i fängelsemiljö och dessutom har samma regissör!

  När det gäller boken blir det svårare, men jag tror jag fastnar för den lite bortglömda (?) Dolores Claiborne (som för övrigt också är en riktigt bra film, se där!), en riktig “tunnis” för att vara King, runt 250 sidor bara. Men trots det relativt få antalet sidor händer det väldigt mycket och som ett litet avbräck är det intressant med en King-bok som inte innehåller några element av övernaturlighet eller skräck.

  1. Jag håller med dig om både filmer och böcker – Nyckeln till frihet och Den gröna milen är mina favoriter också, och Dolores Claiborne är definitivt där uppe i toppen för mig också. Dolores Claiborne som film har jag ännu inte sett (jag sparade den tills jag läst boken och sen har det inte blivit av), men jag ska absolut göra det nu, tack för påminnelsen!

   1. Ja, jag rekommenderar absolut DC som film. En av de absoluta höjdpunkterna är Kathy Bates replik “Sometimes, being a bitch is everything a woman has to hold on to”. Briljant!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.