Kategorier
Kulturkoll

Under the Dome som tv-serie

Linda

Stephen King har för mig länge varit skräckförfattaren, vars böcker jag inte vågat läsa. Fortfarande har jag läst väldigt få böcker av honom och faktiskt ingen av de mer klassiska titlarna. Den enklaste förklaringen är att jag prioriterar annat och Stephen Kings böcker är ofta rejäla tegelstenar som jag inte riktigt orkar lägga all tid på. Vissa av hans böcker vill jag läsa, men det blir liksom aldrig av.

Till exempel hade jag tänkt att läsa Under the Dome av Stephen King innan jag såg tv-serien, som finns i tre säsongen på Netflix. Sedan slumpade det sig så att familjen O började titta på serien och då var min plan istället att läsa under tiden. Så tog serien slut och vi bestämde en King-vecka på bloggen. Nu läser jag, tänkte jag då, men det gjorde jag inte. Jag inser att det självklart är samma med Stephen Kings bok som med många andra böcker, att de är bättre att läsa än att se som film eller tv-serie. Därför vill jag verkligen läsa boken, men den är ju så satans tjock och så mycket lästid har jag inte. Men i sommar, då!

Det här är alltså ett inlägg om tv-serien Under the Dome och inget annat.

Under the Dome kom ut som bok 2009 och tv-serien sändes i tre säsonger 2013-2015. Vad jag kan se har Stephen King inte själv varit inblandad som manusförfattare och det räcker med en snabb titt på rollistan för att se att karaktärerna i boken och tv-serien skiljer sig åt en del. En som finns med i både bok och serie är dock hjälten Dale ”Barbie” Barbara, som är den klassiska främlingen som kommer till byn.

Under the Dome utspelar sig självklart i Maine och det lilla samhället Chester’s Mill står i centrum. Här lunkar livet på och den vackra dagen börjar som alla andra dagar. Allt förändras dock när en stor glaskupol placerar sig över hela Chester’s Mill. De som är hemma hamnar under kupolen, medan de som befinner sig på annan plats inte kan komma hem. Bilar kör in i kupolens osynliga väggar, flygplan kraschar in i den och i tv-serien klyvs en ko på mitten.

Barbie verkar ha någon slags uppdrag, men det tar tid innan vi får veta vad han egentligen gör i Chester’s Mill. Tillsammans med journalisten Julia Shumway och tonåringarna Norrie och Joe, försöker han lösa mysteriet med kupolen. De motarbetas av Chester’s Mills starke man James Rennie, kallad Big Jim och hans minst sagt märklige son Jim Junior. Den mest intressanta karaktären är ändå kupolen själv, som verkar vara ett levande väsen med ett alldeles eget uppdrag.

Egentligen är det märkligt att jag ens vågade se Under the Dome. Jag är otroligt rädd för att bli instängd och bara tanken på att hamna under den där kupolen skrämmer skiten ur mig. Samtidigt är det verkligen intressant att se vad som händer med människor när de tvingas leva på ett begränsat område, men begränsade tillgångar och att en stad hamnar under en kupol är definitivt mer kreativt än att placera ett gäng människor på en ö långt borta. Nu finns invånarnas hem i närheten och de skulle rent teoretiskt kunna fortsätta sina liv som vanligt. Det är bara det att alla som borde finnas där inte var hemma när kupolen kom och familjer splittras. Dessutom innebär isoleringen att det går att se världen utanför, men det är omöjligt att nå den.

Tyvärr spårar Under the Dome ut en hel del, men vi såg ändå de tre säsongerna med ganska stor behållning. En stor anledning att läsa boken är faktiskt för att se vad Stephen King själv hade med i den och vad tv-seriens skapare Brian K. Vaughan själv lagt till.

 

Photo by Yusuf Evli on Unsplash

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

2 svar på ”Under the Dome som tv-serie”

Vi såg första säsongen och tyckte den var riktigt bra (om än lite märklig ibland) men sedan tyckte jag den spårade ur i säsong 2 så vi såg aldrig färdigt den. Hade iofs velat veta hur det gick för Barbie men…

Stängt för kommentering.