Missa inte P3 Historia

Linda

Som historielärare har jag självklart ett stort historieintresse, men konstigt nog är historiska romaner inte riktigt min grej. Däremot är det roligt att lära sig mer om historiska personer, gärna på ett underhållande sätt och då är P3 Historia perfekt. Cecilia Düringer är liksom jag gymnasielärare i historia och hon är programledare. Hennes berättelser om historiska giganter kombineras med scenuppläsningar av Pablo Leiva Wenger och Navid Bavey som skapar en bra dynamik. Ofta bjuds också relevanta gäster in och jag gillar variationen det ger.

Jag har använt delar av flera program t.ex. det om Saladin och det om Moctezuma II, i undervisningen och kommer med all säkerhet att göra det igen. P3 Historia visar att det går att skapa lärorika program som är lättlyssnade utan att vara banala. Senaste avsnittet jag lyssnade på handlade om den etiopiska kejsaren Haile Selassie och lärde mig flera nya saker, bland annat att hans ursprungliga namn var Tafari Makonnen och att han senare fick titeln Ras som betyder vicekung. Ras Tafari alltså, vilket förklarar namnet på den religion där Haile Selassie ses som en gud.

Några avsnitt som jag verkligen rekommenderar är de om:

Karin Månsdotter

Axel von Fersen

Lizzie Borden

Karin Boye

Karl XIV Johan

Cecilia Vasa 

Mary Wollstonecraft

Branting, Edén & Gustav V

 

 

 

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också gärna till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →