Scott & Bailey

I vintras maraton-tittade vi på Scott & Bailey här hemma. Ni vet den där engelska TV-serien med två poliser som löser det ena brottet värre än det andra, samtidigt som de super, är otrogna och allmänt missförstådda. Låter ju som precis vilken brittisk TV-serie som helst, eller hur? Skillnaden är dock att nästan alla huvudroller spelas av kvinnor. Det slog mig någon gång när jag tittade på den här serien att, vänta, de beter sig ju som män. Hela bunten. Till och med en kvinliga chefen som dricker för mycket och är på tok för hård mot sina anstälda utom när någon bevisat sitt värde och blivit en favorit. Hon håller sina kvinliga kollegor extra om ryggen och Scott och Bailey? Ja, de är ju komplicerade på en helt ny nivå fast på olika sätt.

Janet Scott är en gift tvåbarnsmamma som inte riktigt klättrat så mycket som hon skulle kunna i karriären pga sin familj. Hemma trivs hon inte då det ständigt är problem med barnen som maken alltid får ta hand om. Det är också han som sköter det mesta av hushållet. Scott inleder en affär med en kollega men utran att säga för mycket så kan man väl komma fram till att alla hennes relationer trasslar till sig.

Rachel Bailey har en koplicerad bakgrund. Mannen hon trodde att hon skulle gifta sig med visade sig vara kungen av svin. Han lever inte bara dubbelliv utan saknar helt spärrar och är till och med mer självupptagen än Bailey själv. För det får man nog säga att hon är. Hennes familj är minsta sagt ingen man stoppar i CV:t om man vill göra karriär som polis men det verkar trots det ändå gå oerhört bra för henne. Inte minst för att hennes chef håller henne om ryggen. Genom seriens gång har hon den ena komplicerade relationen efter den andra men hon vill egentligen inte binda sig. Familjelivet lockar inte henne, hon är mest gift med sitt jobb men har gärna en eller annan lös förbindelse.

Det är inte så himla unikt, men det som gör serien så spännande ÄR just att det handlar om kvinnor. Det är som att man tagit en vanlig polisserie, men bytt ut alla männen mot kvinnor och hoppsan så var det plötligt superintressant!

Jag tror tyvärr att det inte blir fler säsonger då det kännts som att det bara varit extra specialavsnitt på sistone, men som tur är så finns det många avsnitt att titta på om man inte sett den tidigare.

Någon som har sett? Vad tycker ni?

Scott & Bailey får avsluta vår vecka med ombytta roller. Hoppas att ni har uppskattat den. Imorgon börjar som vanligt ett nytt tema, vi ses igen då!

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →

En tanke på “Scott & Bailey

Kommentarer är stängda.