Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Cormoran Strikes back

Nä, jag tänkte inte söka jobb som rubriksättare inom brittisk skvallerpress även om man kanske skulle kunna tro det. Däremot väntar jag ivrigt på att nästa del i serien om Cormoran Strike ska filmatiseras och bli en ny miniserie. Som så många andra tittar jag mest på brittiska deckare när jag får en stund över och för ett par år sedan fick jag höra att böckerna om Cormoran Strike skulle filmatiseras. Ni vet deckarserien som J K Rowling skriver inder pseudonymen Robert Galbraith. Otroligt nog hittade jag faktiskt den här serien INNAN jag visste att JK Rowling låg bakom och jag gillade faktiskt skarpt redan från början.

Engelsk veteran med kändispappa driver en lagom konkursmässig deckarbyrå som på något vis alltid lyckas vända trenden när ekonomin är som sämst och få pangflyt. Mycket tack vare sekreteraren/partnern Robin Ellacott.

Nyligen upptäckte jag att den faktiskt filmatiserades för flera år sedan och att de tre första böckerna redan har visats. Serien heter C B Strike och huvudrollen spelas av Tom Burke medan Robin spelas av Holliday Grainger. Jag måste erkänna att jag var en smula skeptisk till båda men jag tycker nog att Holliday Grainger kanske passar något bättre med min inre bild av Robin än Tom Burke gör av Cormoran Strike. Han är mycket… större, i böckerna. Och mer bordus. Man vänjer sig däremot snabbt och nu tycker jag nog att det funker fint faktiskt.

Avsnitten är en timme långa och det känns precis lagom. De lyckas faktiskt få med ganska mycket av böckerna. Även om första säsongen är en smula  på ytan och detr tar ett tag innan man kommer in i serien faktiskt. Precis som med böcker. Här har de ju turen att massor av personer har förförståelsen från böckerna och hade jag inte läst dem så hade jag inte hängt med lika bra alls. Eller ens riktigt greppat grejen med karaktärerna som presenteras lite tunt. Och ledmotivet och inledningn ska vi bara inte tala om. Visst är det en bra låt men den passar verkligen inte ihop med serien.

Med det sagt så läängtar jag till nästa omgång och jag måste ju bara hinna läsa den senaste boken, Lethal white, innan dess. Har ju faktiskt inte gjort det än.

Har ni sett eller läst? Vad tycker ni om castingen? Tumme upp? Tumme ner?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

4 svar på ”Cormoran Strikes back”

Jag har sett serien och gillar den mycket! Tycker om huvudpersonerna och att Cormoran är lite operfekt (som vi alla är!) med sitt handikapp bland annat. Eftersom jag inte läst böckerna vet jag inte om jag greppar karaktärerna så som det är tänkt, men jag gillar serien oavsett. Längtar efter fler avsnitt!

Stängt för kommentering.