Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll

Älskade hatade Mello

linje-ulrica

Linda var ju inne på Melodifestivalen och Eurovisionfestivalen i sitt inledningsinlägg, men vi måste ju prata mer om det, eller hur? Kanske är det inte heller en slump att vi valt detta tema just denna vecka då vårens mello-bonanza kulminerar i den stora finalen i Eurovision Song Contest på lördag.

För visst är Mello (jag avskyr det ordet förresten – Mello – bah!) något som väcker stort engagemang hos svenska folket. Vissa älskar det förbehållslöst, andra har gjort det till en stor sport att hata spektaklet. Men tittar det gör många av hatarna också – för att få det stora nöjet att få ösa på med kritik över dåliga programledare, märkliga klädval, dåliga låtar, ostadiga sångröster och galna scenshower. Jag är själv ganska förtjust i fenomenet och hatar inte så mycket (även om jag tycker “det var bättre förr” men en inhemsk final och en Eurovision-final), men är med i en Facebook-grupp som heter Mellognäll vars syfte är att få ösa ur sig över hur dåligt allt, precis allt, är! Och det är faktiskt väldigt roligt att följa med dissarna där, speciellt de som är lite mer välformulerade och pålästa så att de kan relatera och jämföra med tidigare års bidrag. Jag har också ett par vänner som gör en otrolig bevakning av alla bidrag och livekommenterar dem på FB och twitter. De hatar inte, men är inte alltid snälla i sina omdömen. För mig är nog mer än halva behållningen att följa tävlingen genom deras kommentarer.

Jag tror inte heller det är en slump att bröderna Norbergs mello-parodier har blivit så omåttligt populära. De fångar och förstärker klicheerna och det banala och i det ligger mycket av det där som vi så gärna eldar upp oss över.

Ikväll är det dags för Sveriges representant John Lundvik att försöka sno åt sig en plats i finalen och självklart hoppas jag att bidraget går vidare. För oavsett om man hissar eller dissar är det ju roligare att titta på finalen om Sverige tävlar.

Dela gärna med dig av din inställning till mello och eurovision i kommentarerna!

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

3 svar på ”Älskade hatade Mello”

Det finns nog de som säger att Melodifestivalen (se där, jag tycker också illa om “Mello”) är värdelös gör det därför att den är alltför “folklig” (vad nu det är) medan de själva är betydligt mer sofistikerade. Jag har tittat på alla delfinalerna och kommer att se på Eurovision Song Contest också.
Men jag tycker faktiskt att det var bättre förr. (Ja, jag är gôbbgrinig.) Ska inte länderna tävla mot varandra med det bidrag som kommer från det egna landet? John Lundvik tävlar för Sverige, men han tävlar även för England som låtskrivare. Och Estland representeras av svensken Victor Crone. Som det är nu skulle Sverige kunna skicka en tysk sångare, vars bidrag skrivits av en italienare som sjunger på engelska. Låten har sedan blivit framröstad av den internationella juryn. På vilket sätt skulle en sådant bidrag representera Sverige? Nej, det var bättre förr, när Monaco skickade en operasångare och Turkiet i vanlig ordning hade ett helt obegripligt orientaliskt bidrag.

Vädret var bättre förr också! Och framtiden! 😉

Folkligt? Finns inget bättre idag; fantastiska artister, ny spännande musik, otroliga dräkter, bra dansare, någon bättre underhållning finns knappast. Fint tema på att alla duger som de är, uppfyller sina drömmar, man blir helt enkelt väldigt glad själv. Madonna som pausnummer, bara det.

Det finns inget bättre idag; fantastiska artister, ny spännande musik, bra dansare, någon bättre underhållning finns knappast. Fint tema på att alla duger som de är, uppfyller sina drömmar, man blir helt enkelt väldigt glad själv. Madonna som pausnummer, bara det.

Stängt för kommentering.