Den tunna linjen mellan kärlek och hat

Linda
Att älska och att hata, starka känslor som ibland går in i varandra. I huvudet snurrar en textrad ur en gammal låt av Style där the sjunger ”the line is so thin between love and hate” och visst kan det vara så. I Erasures låt ”Love to hate you” krockar den  glada och poppiga melodin med det ganska hemska budskapet ”jag älskar att hata dig”. Håkan Hellström vänder istället på det hela i låten ”Jag hatar att jag älskar dig” och visst finns det kärlek vi hade mått bättre utan. Destruktiv eller bara omöjlig för att den du älskar gått vidare till någon annan.

 

Jag har hört att du träffat nån
Och den här gången är du riktigt säker
Och jag hatar att jag älskar dig
Älskar dig så mycket att jag hatar mig

 

I veckan är det dags för Eurovision i Tel Aviv. På lördag går den stora finalen och då hoppas vi att vår egen John Lundvik står på scenen. Först måste han dock gå vidare från semifinalen på torsdag, men det känns som en enkel uppgift. När det gäller just Lundviks låt är det definitivt mer kärlek än hat som väcks hos mig, men inför tävlingen som helhet känner jag mig helt klart kluven. Hat är en stark känsla och ett ord som jag sällan använder, men visst hyser jag en slags hatkärlek inför det spektakel som Eurovision är. När det käller förra årets vinnarlåt Toy är det helt klart hatkärlek jag känner. En fruktansvärd och underbar låt på samma gång framförd av Netta som är lika delar fantastisk och påfrestande, men kanske mest fantastisk ändå.

Vi talar om hatkärlek, saker vi älskar att hata och det vi hatar att vi älskar, med fokus på kultur vi älskar att hata eller kanske hatar att vi älskar. Kanske är motsatsen till kärlek egentligen inte hat, utan snarare sorg eller kanske rädsla eller i vissa fall ren frustration.

 

Välkommen till de starka känslornas vecka!

 

Photo by Anika Huizinga on Unsplash

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →