Kategorier
Kulturkoll

Bakom kulisserna: En vecka om mytologi. Och om Neil Gaiman.

carolina-top

Plats: Ales stenar, Kåseberga, Skåne, vid skymningen en kväll i april 2019. Nonchalant lutad mot en av stenarna står en man. Det är Neil Gaiman, en Mycket Känd Författare.

Neil: Jag är en Mycket Känd Författare, så jag får visst vara med här!

Vi ser nu att det står personer och hänger vid flera av stenarna. Vid varje sten, faktiskt. Har vi hamnat mitt i något mystiskt möte, tro? Vid stenen precis invid Neils står en stor typ med rufsigt skägg och Mycket Väl Ingångna myskläder (vi skulle kunna kalla dem skitiga, men det vågar vi inte). Han lattjar lite med en giganto-stor hammare.

Tor: Töh! Författare!? Vad är det, liksom? Vad har DU gjort för underverk den senaste tiden, då? Har du åskat något? Drämt iväg med någon blixt? Farit över himlen i en vagn spänd efter Magiska Djur? Va? Vavava?

Neil: Jag har skrivit om underverk. Massor av böcker! Och om gudar. Ni i ert Valhallagäng, men även om andra. Och serier. Och skräckböcker. Och, i en bok, låter jag mängder av er träffas liksom i samma land – Amerikanska gudar heter den.

Tor: Du kan va en ammrikan.

På andra sidan Neil står en guldlockig kille och petar naglarna med ett imponerande svärd. Bakom hans sten betar en häst, eller förlåt, en pegas, och bredvid killen står en halvt urdrucken flaska med etiketten ”Ambrosia”.

Herkules: Det räcker väl knappast att skriva om saker? Vilka storverk har du utfört, kanske? Själv har jag gjort tolv stycken. Det du!

Neil: Alltså, jag har lyckats samarbeta med andra författare? Räknas det? Terry Pratchett, till exempel, och jag – vi skrev en bok tillsammans fast vi inte ens bor i samma världsdel!

Herkules: Bok. Jahadu. Men kom igen när det har gjorts film av dina grejer! Själv är jag också jättejättekänd från film *börjar nynna jag är ung och stark… jag kan klara av det…*

Neil: TV-serie! Räknas det? Den där boken jag skrev med Terry, Good Omens? Det har gjorts en TV-serie på den! Har svensk premiär 31 maj! Och den handlar om gudar och allt möjligt! Och så är den rolig, och…

(Herkules har slutat lyssna för länge sen. Han huttar vidare ur sin ambrosia-flaska, och flexar lite med armmusklerna)(som är rätt imponerande).

Mitt emot Neil står en kvinna. Hon har en korg med äpplen intill sig. Hela kvällen har Neil noterat hur andra mötesdeltagare gjort sig ärende till kvinnan, och alla fått varsitt äpple ur korgen. Själv fattar han inte detta fruktsug – ambrosiaflaskan Herkules har verkar mycket roligare. Eller det lockande prasslet som ständigt hörs från Tors stora ostbågepåse. Nu verkar det dock lugnt kring äppelkorgen, och kvinnan ser på Neil.

Idun: Du med allt ditt snack om böcker och filmer och humor och det där? Tror du att det gör dig odödlig?

Neil: Sort of…

Idun: Du skulle kunna få ett äpple av mig, men jag tror du får hyfsat ont i magen av dem eftersom du trots allt bara är en vanlig människa. Men! Jag vet ett annat sätt!

Neil: Listening… (ja, ni märker att han har återtagit sin ursprungliga nonchalant-cool-stil?)

Idun: Du skulle kunna få det där svenska bloggkollektivet Kulturkollo att skriva om dig? Evigt liv direkt, serru! Det är ju förresten därför alla vi andra har samlats här: sista veckan i maj ska de ha ”Mytologi” som tema och vi gör upp lite taktiker här.

Loke, Oden, Zeus och lite annat löst folk: Men SSSCCCHHH! Idun, det är ju HEMLIGT!

Neil: Jag vill vara med! Jag vill vara med ER när ni får mytologisk vecka! Jag är Mycket Känd Författare, och har skrivit massvis om gudar, och har premiär på TV-serie och är aktuell, och…. Ja, tror ni inte att veckan liksom får lite mer tyngd om jag är med?

Tor: Du kan va en tyngd.

Neil (tyst, för sig själv): … och det var ju därför jag smög mig hit från första början: för att nästla mig in i ert gäng och i er vecka på kollot…

Loke: Alltså, jag vet inte. Kan vi lita på honom?

Neil: Jag vill! Jag vill! Jag vill!

Oden: Men få tyst på karln!

Athena: Men om vi kallar veckan ”Mytologi och Neil Gaiman”?

Neil: Ja!

Oden: Himla omständligt, men kan funka.

Afrodite: Jag gillar!

Kulturkollo: ”Mytologi och Neil Gaiman”. Vems idé var det här? VA?

 

Så nu vet ni hur det gick till. Välkomna till ”Mytologi och Neil Gaiman”-veckan!

 

Bild: Ales stenar, Wikimedia commons

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

6 svar på ”Bakom kulisserna: En vecka om mytologi. Och om Neil Gaiman.”

😀 😀 Ja, tänk att det går till så här??! Vid Ales stenar känns det faktiskt som att allt är möjligt. Särskilt i skymningstid.

Stängt för kommentering.