Kategorier
Kulturkoll

Veckoutmaning: En gudomlig date

carolina-top

Det kryllar av olika gudar i de olika mytologierna, alla med sina olika specialiteter. Eftersom gårdagens temainledning lite grann var inne på ämnet ”oväntade möten” (jo…) så tänker jag att veckans utmaning ska fortsätta på den vägen, och dra nytta av alla dessa horder av olika gudar och gudinnor som finns. Tänk om X från nordisk mytologi skulle ha en date med Y från någon annan mytologi, på platsen Z… vad skulle de prata om?

Välj nu, med hjälp av din egen födelsedag, ut två gudar och var de träffas, och skriv sedan vad du tror de pratar om. Senaste bok de läst? Olika metoder att behandla metall? Underverk de gjort senaste tiden?

Din födelsemånad Din födelsedag Veckodagen du föddes
1. Frigg 1. Morpheus Måndag – på Espresso House, Uppsala
2. Oden 2. Baal Tisdag – på Äventyrsbadet Nordpoolen i Boden
3. Loke 3. Hermes Onsdag – på ICA Maxis parkeringsplats, Halmstad
4. Freja 4. Afrodite Torsdag – på Operakällaren, Stockholm
5. Tor 5. Zeus Fredag – i herrduschen på O-ringen
6. Heimdall 6. Apollo Lördag – i bilkön genom Kolmårdens safaripark
7. Balder 7. Hades Söndag – på taket på Turning Torso, Malmö
8. Elli 8. Ares
9. Idun 9. Isis
10. Skade 10. Hera
11. Njord 11. Athena
12. Tyr 12. Dionysos
13. Osiris
14. Artemis
15. Anubis
16. Ra
17. Horus
18. Shiva
19. Prometheus
20. Amor
21. Persefone
22. Bastet
23. Krishna
24. Demeter
25. Kali
26. Poseidon
27. Mars
28. Bacchus
29. Vulcan
30. Hypnos
31. Vishnu

Själv är jag född 26 oktober, som när jag föddes var en torsdag. Det ger mig alltså 26. Poseidon, som träffar 10. Skade, på Operakällaren i Stockholm. Vad de pratar om? Alltså, jag anar en spänd situation här över de exklusiva råvarornas elegans, eftersom Skade enligt mytologin var gift med Njord, havsguden. Och här sitter hon och äter lyxmat med en annan havsgud?? Jag tror hon berättar om senaste boken hon läst: Vi kom över havet av Julie Otsuka. Han kontrar bryskt med Vi, de drunknade av Carsten Jensen, innan han gör processen kort med hummern han har på tallriken.

Vilken date får du ihop? Vad pratar de om? Svara nedan i kommentarerna, eller på egen blogg (men länka nedan så att vi hittar till ditt svar)!

 

Bild: Poseidon sculpture Copenhagen (Wikimedia Commons)

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

3 svar på ”Veckoutmaning: En gudomlig date”

Stängt för kommentering.