Kategorier
Romankoll Sakprosakoll

Dagens namn: Herman och Hermine

Linda

Hermine är ett tyskt namn som bildats från det forntyska ordet irmin som betyder mäktig och stark. Det är knappast ett vanligt namn i Sverige med blott 150 personer som hade det som tilltalsnamn 2014 och ibland undrar jag över namnsdagslängderna och varför de inte uppdateras mer frekvent.

Det finns faktiskt en koppling mellan dagens två namnsdagsbarn, nämligen den att Hermine är namnet på en karaktär i Herman Hessen superklassiker Stäppvargen.

Vargar är fascinerande djur och en av de böcker jag är nyfiken på är Vargattacken av Lars Berge, som handlar om händelsen i juni 2012 när en ung djurskötare dödas av en varg på Kolmårdens djurpark.

En något lugnare varg är Varg Gyllander, vars bok Alla känner apan är den första boken i en för han ny genre. Jag måste erkänna att jag faktiskt är lite nyfiken.

Och på tal om apor … nej förresten, jag nöjer mig med det här. Häng gärna på och skriv ett eget inlägg om dagens namn. Imorgon har några helt andra typer namnsdag. Vi ses då!

Photo by Jeroen Bosch on Unsplash

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

2 svar på ”Dagens namn: Herman och Hermine”

Jag tänker så klart på Hermione Granger, även om det inte är exakt samma namn. En inspirerande karaktär i Harry Potter-böckerna. Boksmart och lite av en besserwisser, men ställer alltid upp för sina vänner och står på de utsattas sida. Hon startade t.ex. en organisation för att befria husalverna från slaveriet i trollkarlshem. Harry Potter hade inte kommit långt utan henne. Hon var hjärnan bakom alla deras äventyr!

Hermione är definitivt min favorit av karaktärerna i Harry Potter!

Stängt för kommentering.