Kategorier
Romankoll

Hoppas du får ett eländigt läslov!

helena-top

I bästa fall får jag ett par extra dagar ledigt denna vecka, men så mycket mer än så blir det inte. För er som [avundsjukan!] har den fantastiska möjligheten till ett läslov vill jag tipsa om en eländig läslista (för vuxna kanske bör tilläggas). Den består av titlar jag läst i år och behöver nödvändigtvis inte betyda att de har kommit ut i år och den minsta gemensamma nämnaren är helt enkelt att de är känsloladdade och till bredden fyllda av mörker (vilket inte betyder att de utesluter ljus). Huruvida sluten är sockersöta eller inte förtäljer inte detta inlägg. Håll till godo:

Jag ger dig solen av Jandy Nelson, Gilla böcker (2014)
Boken handlar om tvillingarna Noah och Jude och då familjen drabbas av en svår tragedi och tycks hela världen gå sönder. Så också bandet mellan tvillingarna. Du får ömsom följa Noah som fjortonåring och ömsom Jude som sextonåring och historien om varför de båda tvillingsjälarna gled isär blir allt mer tydlig.

flickan  av Angelika Klüssendorf, Thorén & Lindskog (2014)
flickan (ja liten begynnelsebokstav) är en särdeles eländeshistoria och brutal uppväxtsskildring om en flicka i DDR. I bokens inledning förstår vi att den tolvåriga namnlösa flickan och hennes sexåriga bror Alex har varit inlåsta ”sedan dagar” i lägenheten och livet för de båda barnen består av misär, svält och våld. Fruktansvärd på så många vis och intressant skildrad av författarens distanserade språk.

Hem av Toni Morrison, Forum förlag (2014)
Med traumatiska och fragmentariska minnen återvänder Frank Money, från Koreakriget och dess fasansfulla upplevelser, till 1950-talets USA. Ett land som är lika präglat av rasism och förtryck som det var när han lämnade det, vilket han blir varse tämligen omgående. Money bär också på en hemlighet som på flera sätt plågar honom och så småningom får även läsaren reda på vad.

En bön för de stulna av Jennifer Clement, Albert Bonnier förlag (2015)
Jennifer Clement är en amerikansk-mexikansk journalist och författare som under tio års tid har intervjuat mexikanska kvinnor; stulna kvinnor, gömda kvinnor, fruar till kartellmedlemmar och fångar i kvinnofängelser. Sen skrev hon En bön för de stulna. Boken är skönlitterär men berättar om en en verklighet som många mexikanska kvinnor tvingas möta. Huvudpersonen Ladydi Garcia Martínez får på så vis representera alla de kvinnoöden som författaren har tagit del av.

Förlorade själar av Nadifa Mohamed, Natur & Kultur (2015)
I boken får vi genom tre kvinnoöden följa Somalias sammanbrott under -80-talet. Det är en historia om ett land som slits sönder av inbördeskrig där den kommunistiska diktaturen bekämpas av löst sammanhållna grupper – klaner (som också kämpar emot varandra), en historia om ett land där kvinnorna står lägst ner i rang var de än befinner sig i.

Skymningsporten Jeanette Winterson, Wahlström & Widstrand (2015)
Historien i Skymningsporten utspelar sig i Lancashire år 1612Kung James I sitter vid makten, och han har givit order om att rensa England från katoliker, häxor och andra oliktänkande grupper. Du får här följa flera olika personer som på ett eller annat sätt har att göra med ett möte som äger rum under långfredagen då tretton personer samlas till ett hemligt möte vid Pendel Hill. Om häxprocessen och att leva i ett angiverisamhälle.

Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt, Norstedts (2015)
En reportagebok i vilken du får möta Vaughn Ross, som i tio års tid väntat på verkställandet av sitt dödsstraff och som nu bara har sju dagar kvar i livet. Du får dessutom bland annat möta en fängelsepräst som valt att viga sitt liv att följa de dödsdömda till sista andetaget, fängelsedirektören som hatar dödsstraff men ändå valt att arbeta med det, offrens anhöriga och polismannen som lovat en anhörig att vara med när mannen som mördade hans bror dör av en giftinjektion.

Fyren mellan haven, av M.L. Stedman, Massolit (2014)
En dag spolas det upp en båt på ön Janus Rock och i den finner Tom och Isabel en död man och ett levande spädbarn. Mot bättre vetande – och i skuggan av flertalet missfall – tar de beslutet att göra sig av med den döda kroppen och behålla barnet, som sitt eget. Till synes lever familjen i idyll, men samtidigt i skuggan av en livslögn.

Skärvor av minnen, av Laurie Halse Anderson, Lavender Lit (2015)
Boken handlar om Hayley och hennes pappa som har posttraumatisk stress-syndrom och hur de återvänder till sitt hem efter ett kringflackande liv på vägarna i USA. Hayley försöker skapa sig en vardag i high school samtidigt som hon lever i ständig rädsla för vad pappan kan hitta på då han får oförutsedda raseriutbrott och kan inte behålla ett jobb (eller en vardag).

Alice och flugan av James Rice, Stimpla publishing (2015)
Rice bok handlar om tonårspojken Greg och inledningsvis får du ta del av Gregs plågsamma skolgång då han blir mobbad och har det självklart mycket svårt. Greg blir förälskad i Alice – flickan med det röda håret och gluggen mellan framtänderna, som varje dag delar buss med honom. Alice känner dock inte Greg, vilket egentligen inte någon gör. Orden du möter är Gregs egna och är hans dagboksanteckningar som han skriver till Alice. Emellanåt bryts dock hans ord med förhörsprotokoll, så att något hemskt ska hända är inga tveksamheter kring.

Som stjärnor i natten, av Jennifer Niven, Lilla piratförlaget (2015)
Violet Markey och Theodore Finch möts för första gången uppe på avsatsen på skolans klocktorn. Båda är beredda att hoppa, men en av dem väljer istället att rädda den andra. Violet Markey – den populära tjejen som gick sönder då hennes syster dog i en olycka som även hon var inblandad i. Theodore Finch – utbölingen som ingen tycktes förstå sig på och som inte brydde sig nämnvärt vad andra tyckte om honom. En gripande bok om psykisk ohälsa.

Arons bok av Jim Shepard, Brombergs (2015)
Boken bygger på verkliga händelser i Warszawas getto och börjar i hur Aron och hans familj tvingades in i gettot och slutar 1942 då barnläkaren Korczak och ”hans” barn tvingas att gå den sista marschen till Umschlagplatz. Vad som gör det hela extra plågsamt är att vi vet vad som väntar alla i gettot och vi vet att ändhållplatsen är Treblinka. Vi vet vad som väntar de 200 barnen och Janusz Korczak och resten av personalen, men kan ändock inte låta bli att hoppas att det någonstans ska komma ett annat slut.

När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka, Albert Bonnier förlag (2014)
Otsuka skildrar en splittrad familj där fadern redan sedan tidigare blivit hämtad och skickad till ett läger någonstans i landet. Boken tar sin början då kvinnan ser information om att alla med japanska rötter måste packa samman sina saker och göra sig beredda på att flytta. Du får därefter följa den långa resan till interneringslägret i Utah, tiden där och hur det var att återvända till sitt hem.

Foto: “Sad Pumpkin

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.