Kategorier
Kulturkoll

Dagens namn: Margareta och Greta

Linda

Vad ska hon heta? Jungfru Margareta, den tjocka och den feta.

Raden ur barnramsan Rida, rida ranka är det enda jag har kunnat tänka på när jag försökt få till det här inlägget. Inte så trevligt kanske, även om rim och ramsor verkligen är trevligt. Dagens inlägg kommer ändå inte att handla om det, utan om en av de mest mytomspunna skådespelerskorna genom tiderna. Jag tänker självklart på Greta Garbo.

Greta Lovisa Gustafsson föddes 18 september 1905 och bytte senare namn till Garbo. Första filmrollen var i en reklamfilm för PUB, där hon också arbetade. 1922 började hon på Dramatens elevskola och ”upptäcktes” några år senare av filmregissören Mauritz Stiller. Rollen i Gösta Berlings saga blev hennes genombrott och det var nu hon bytte Gustafsson till Garbo.

Egentligen är jag för ung för att riktigt ha förstått Garbos storhet, men jag minns hur hon jagades även långt efter hon slutat filma, vilket hon gjorde så tidigt som 1941. Att vägra intervjuer, undvika filmpremiärer, gömma sig och leva ett liv utanför offentligheten gjorde att Garbo fascinerade omgivningen. Hon kallades den gudomliga, men också för en gåta. Och visst är det en gåta att någon som verkar sky offentligheten ändå väljer ett liv i Hollywood.

Vill du läsa mer om Greta Garbo?

Den här artikeln från Populärhistoria är riktigt intressant och på Stockholmskällan finns en del originaldokument att ta del av. Lena Einhorn porträtterar henne i Blekingegatan 32. Dessutom har Ellen Mattson, numera akademiledamot, skrivit boken Vinterträdet.

BIld av skeeze från Pixabay

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

2 svar på ”Dagens namn: Margareta och Greta”

Jag har läst Blekingegatan 32, tyckte den var bra. Vinterträdet har jag inte läst tack för tipset.
Greta Garbo är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm .Det kändes lite speciellt att leta efter den och sen hitta den ,då graven är belägen för sig själv då hon betalat för en stor plats för att inte få andra gravar så nära. Även efter döden är hon skygg.

Skogskyrkogården, det låter fint! Jag visste faktiskt inte att hon slutade ge intervjuer så tidigt som hon gjorde. Verkade vara väldigt mån om sitt privatliv.

Stängt för kommentering.