Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Dagens namn: Jesper

Grattis idag till alla Jesper!

Mina tankar när jag hör Jesper är ett ganska stort antal elever som jag haft med namnet, numer så hör man ingen bebis som döps till namnet men på 90-talet när jag började jobba som lärare fanns det Jesprar i många klasser. I en klass hade jag faktiskt både en Kasper, en Jesper och en Jonatan …

Det här blir ett inlägg om att lyssna på sagor och sånger på en liten radiogrammofon med löstagbart lock som fungerade som högtalare. Jag och min syster hade en blågrå skivspelare i vårt rum som gick på batteri och till den hade vi några skivor som spelades om och om igen. En av dem var Folk och rövare i Kamomilla stad och en annan var Klas Klättermus. Som vi älskade de där skivorna, de var så repiga och totalt sönderspelade och ber mig någon att sjunga en av sångerna så kan jag texterna i sömnen. Tänk så glad jag blev över att hitta alla låtarna på spotify härom året!

När jag ändå var på språng i minnets labyrint så började jag kolla på de olika tjänsterna för ljudböcker. Vad finns att hitta där som vi hade i vårt barnrum? På den som jag har just nu så finns alla Tintin-böckerna i dramatisering och Tomas Bolme spelar Tintin, bomber och granater så intressant det var att lyssna på dem igen. Vår favorit där i barnrummet var Den svarta ön men just den här veckan så passade det att lyssna på Månen tur och retur1950 resp 1952 skrevs just de serierna och det kalla kriget är inlett, skurken heter Woolf och jag blir tvungen att leta fram Magnus vällästa album. De ligger här i sommarstugan och fungerar som tidskapslar på många vis. Stugsemester är en tid för nostalgi!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.