Kategorier
Kulturkoll

Silvia Avallone: “Vi behöver kultur mer än någonsin”

Lotta

Silvia Avallone är vid sidan av Elena Ferrante, Italiens största internationella författare. Hon är aktuell med sin nya bok “Där livet är fullkomligt” som handlar om klass och kön, och möjligheten att välja sitt liv som ung kvinna i Italien.

Ett av mina “måsten” på Bokmässan var att gå på ett seminarium med Siliva Avallone. Det var många som tänkte likadant eftersom kön ringlade sig lång utanför, och seminariesalen blev fullsatt. Men som tur är fick jag plats, och det blev ett härligt inspirerande samtal som simultantolkades. Vi i publiken satt med hörlurar på oss och fick tolkens direktöversättning i lurarna.

Silvia Avallone berättade om sin nya bok Där livet är fullkomligt och om sitt skrivande. Hon skriver inte om vykorts-Italien, det Italien dit vi brukar åka på semester, utan hon skriver om det andra Italien. Om förorten, ytterkanten, dit ingen åker. Och det är inte heller så lätt att ta sig därifrån. Vi har osynliga, men oöverstigliga, murar inom våra städer.

“Ungdomarna i förortsområdet är mina hjältar.”

Hon ville också utforska ämnet barnlöshet, ett ämne som är tabu i Italien. Man pratar inte om adoption eller om infertilitet, och det är något som Silvia vill ändra på.

Hon pratade också om vikten av ord, av kulturen, och läsning. “Läsning är sexigt, roligt och tufft.” Den bilden måste vi vuxna och samhället förmedla tydligare till våra barn och unga. Skola och studier är viktiga, framförallt i ytterområdena, för att kunna förändra sitt liv. Att läsa är politik, att skriva är politik.

“Vi har helt övergett tanken att kultur är ett medel för att klättra socialt. Men om du inte har orden, hur ska du då kunna ta dig framåt? Idag behöver vi kultur mer än någonsin, men det är det sista vi talar om i Italien.”

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.