En drömresa till Montgomery-land

Linda

Det finns en plats som jag alltid drömt om att resa till och det är Prince Edwards Island (PEI) som är en ö och en provins i Kanada belägen i St Lawrenceviken norr om Nova Scotia. Varför kanske ni undrar och svaret är Lucy Maud Montgomery, författaren som skrivit böckerna om Anne på Grönkulla och Emily, som både bodde på just Prince Edwards Island. Det är en fantasivärld som faktiskt finns i verkligheten och en plats jag en gång vill uppleva. Jag har inte gjort resan (ännu) men det har min mamma och hon har tagit bilderna i inlägget.

 

 

 

 

 

 

Den långa bron leder till ön och väl där finns flera hus som förknippas med Lucy Maud Montgomery. Det första huset du når efter bron är Montgomerys födelsehus i Clifton (numera New London) där hon bodde sin första tid i livet. Modern dog när Maud (som hon kallades) inte ens hunnit fylla två och hon uppfostrades av sina morföräldrar i det gula huset som nu är är ett museum med namnet Bideford Parsonage Museum.

Det mest kända är det vita med gröna knutar (green gables) som är där Anne bor i boken och som på svenska fått namnet Grönkulla. Huset ligger i Cavendish (verklighetens Avonlea) och är öppet för besökare. Det ägdes av kusiner till Montgomerys morfar, så Lucy Maud Montgomery har aldrig bott där själv. Det verkar som att det Grönkulla hon skapade är en kombination av flera verkliga hus.

Anne of Green Gables Museum ligger i Silver Bush, där familjen Campbell (Mauds moster, morbror och hennes kusiner) bodde. Där tillbringade hon många somrar och hon gifte sig också på gården. Jag tycker mycket om skylten i bästa Anne-anda. Vid en resa hade också Charlottetown varit ett givet stopp. Det var ju där Anne och Gilbert studerade. Jag hade också velat besöka Halifax, provinshuvudstaden i Nova Scotia där Anne fortsätter sina studier.

 

 

 

 

 

 

För den som inte kan göra resan på riktigt (och det kan ju ingen just nu) rekommenderar jag att inspelningarna från 80- och 90-talet med Megan Follows i rollen som Anne. Det enda jag har emot hennes rolltolkning är att Anne blir lite väl vän. I den nyare serien Anne with an E som finns i tre säsonger på Netflix är Anne lite mer som jag föreställt mig henne, men det finns annat med serien som jag inte är så förtjust i. Oavsett så är de alla inspelade på Prince Edwards Island och ger en känsla för hur ön ser ut i verkligheten. Tills jag får uppleva ön i verkligheten får det räcka.

Extra passande känns det faktiskt att lyfta den här drömresan inspirerad av en favoritförfattare just idag på Världsbokdagen då L M Montgomerys böcker verkligen påverkat min läsning och därmed mitt liv väldigt mycket. Jag behövde de poetiska och litteraturintresserade flickorna Anne och Emily, som på olika sätt påverkat min syn att se på livet, språket och litteraturen. Däremot har jag faktiskt inte läst varken The Story Girl eller Pat of Silver Bush. Undrar om det är värt att försöka upptäcka dem som vuxen?!

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

5 tankar på “En drömresa till Montgomery-land

  1. Skulle också älska den resan! Har läst fler böcker än Anne och Emily men de är inte i närheten av de mest kända, tyvärr. Dock finns ett par biografier om LM MOntgomery som är väldigt läsvärda.

      1. looking for anne of green gables av irene gammel tycker jag var jättebra 🙂

  2. Vi är två personer som skulle vilja göra en resa till Prince Edwards Island för att kolla in Anne på Grönkullas värld. Var hittar vi tips på resor?

Kommentarer är stängda.