Tänk om!

helena-top

Vad hade hänt om USA hade valt att ställa sig utanför Vietnamkriget? Tänk om Gavrilo Princip hade misslyckats med att döda ärkehertig Franz Ferdinand i Sarajevo 1914? Tänk om Hitler hade antagits av Wiens konstakademi, eller dödats i något av attentaten mot honom? Eller tänk om George Bush inte hade vunnit valet år 2000? ”Tänk om” kan var en en underhållande (och ibland ångestframkallande) fråga att ställa. 

Med detta inlägg gör jag således åter igen en historisk resa.

Kontrafaktisk historia är såväl en metod inom historieforskningen som litterär genre, som går ut på att undersöka vad som hade kunnat ske om de verkliga händelserna hade utvecklats på annat sätt än vad som faktiskt hände. Just nu kollar vi en serie – For All Mankind (Apple TV+) som leker med tanken om vad som skulle hänt om rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen aldrig hade slutat och hur denna kunde ha utvecklats om det var Sovjet som lyckades nå månen först och inte USA. Vi har bara sett tre avsnitt och tyvärr är den än så länge inget jag skulle vilja tipsa om. Men dessförinnan såg vi en serie som jag verkligen vill rekommendera: The Plot Against America. Serien bygger på en roman med samma titel (sv: Konspirationen mot Amerika) av Philip Roth (2004).

Romanen och således också TV-serien är en kontrafaktisk historia som borrar i ”tänk-om-scenariet” om flygikonen och antisemiten Charles Lindbergh vann presidentvalet 1940 mot Roosevelt. I verkligheten var aldrig Lindbergh en kandidat, men det fanns dem som förespråkade att han skulle bli det. Han var dock ledare för America First-rörelsen, som drev frågan om att USA inte skulle gå med i andra världskriget. En rörelse som inkluderade en hel del antisemitiska och fascistiska uttalanden. På tal om: sittande presidenten använde frasen ”America first” frekvent under sin presidentkampanj. Lämnar det här utan vidare kommentar.

The Plot Against America handlar om den judiska familjen Levin – den unga Philip, hans storebror Sandy och föräldrarna Herman och Bess. De lever i en tid och i ett land som låter de fascistiska vindarna blåsa fritt. Utvecklingen som sker i landet splittrar familjen då de drar mot olika håll då såväl fadern som den äldsta sonen är ungefär likvärdigt fanatiska, men ser på utvecklingen på helt olika sätt.

Jag blev väldigt gripen av serien och handlingen känns som ett sannolikt scenario och man får följa på nära håll hur en samhällsutveckling påverkar olika människor – både barnet och den vuxne – på olika sätt (och att den ter sig på liknande sätt som det som hände i Tyskland på 30-talet i Rwanda innan folkmordet på 90-talet). Och man ställs inför frågan om vem du skulle bli i ett sådant angiverisamhälle? Den som driver på? Den utsatta? Den som vågar säga ifrån? Den som tyst tittar på?

Dessutom är det en bit kvinnohistoria som skildras då den gamla och nya tiden krockar. Så vill du ha ett hett TV-serietips till helgen, så se The Plot Against America (HBO).

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →