Kategorier
Barnbokskoll

Imperiets arvingar – hejdå vardag, hej hyperrymden….!

carolina-top

Jag tycker väldigt mycket om bilden som är på främre pärmens insida i Bortförda av Oskar Källner och Karl Johnsson. Den är på Tien & Adam, som står och är unga, odödliga, coola och kära på Hultsfredsfestivalen:

Nu är det inte Tien och Adam som är huvudpersonerna i den här serien, Imperiets arvingar,  där Bortförda är den första delen. Nej, det är deras barn, Alice och Elias. Det har alltså gått ett antal år sedan rockfestivalkortet togs, pappa Adam har lagt ner rockstjärnekarriären och är nu bilmekaniker, och mamma Tien är någon typ av forskare som behöver gå ut i skogen med jämna mellanrum för att läsa av mätinstrument som är placerade där. De bor alla fyra i ett hus i ett villaområde i Uppsala, har fredagsmys, två bilar (varav den ena är en kärleksfullt restaurerad gammal Volvo PV som Tien fått av Adam) och är väl ganska vanliga på det hela taget.

Förutom den lilla detaljen att mamma Tien inte är en människa.

Men det får inte Alice och Elias veta förrän de är på väg bort från jorden i rymdskeppet Stillheten, tillsammans med en jättestor ödla i figursydd uniformsjacka, en blå kvinna med snyggt musklade armar (fast den ena är i metall) och en fågel. Fågeln är också stor, och dessutom bästa piloten på flera ljusårs avstånd. Personalen består även av en grodig typ som gillar musik och dåliga skämt, men han dyker inte upp förrän i bok 2 i serien, Järnrosen.

Jahaja. Hur?? Varför?? Och vad hände med pappa Adam?

Hur? … jo, mamma Tien försvinner, hennes barn ger sig ut i skogen Lunsen för att leta reda på henne men stöter i stället på en rymdvarelse med dålig attityd och kniv.

Varför … jo, Stillhetens personal och Alice och Elias vill alla samma sak: hitta Tien. Eller Parishvi som  hon egentligen heter. F.d rymskeppspilot, och hon kommer alltså inte alls från Vietnam som barnen alltid har trott.

Och vad hände med pappa Adam? … Alltså, jo, han blev tagen av polisen, misstänkt för vara inblandad i Tiens försvinnande och eventuella död.

Så nu sitter Adam i häkte i Uppsala, hans fru är borta och hans barn är på väg i hyperrymden mot en rymdstation. Inte en bra dag för Adam. En riktigt dålig dag för Adam, faktiskt. Overkligt dålig.

Men de här böckerna? Jag gillar dem! Mycket! Jag har läst både Bortförda och Järnrosen, och vandrat runt på rymdstationen tillsammans med barnen och den dansante grodmekanikern, läst om besvikelse över middagsutbudet ombord (larver…) (och vegansk lasagne fanns inte alls, hur dåligt??) och fått ana lite mer om varför serien heter som den heter: Imperiets arvingar. Gissa vilka???

Titel: Bortförda (1) + Järnrosen (2)
Serie: Imperiets arvingar
Författare: Oskar Källner
Illustrationer: Karl Johnsson
Utg år: 2020
Förlag: Rabén & Sjögren
Ålder: ca 9-12 + alla andra som gillar sci-fi och alldeles särskilt rymdopera-varianterna

 

Bild: Pleiades, Wikimedia

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.