Fira med en glass

linje-ulrica

Oj, vad vi har firat på sistone – om än mest digitalt. Jubilerande författare och litterära karaktärer, studenter och skolavslutning, musikartister och historiska händelser. Ja, och till och med en vanlig måndag! Finns det något kvar att fira då? Ja, för tusan! Fira allt ni kommer åt. Det känns extra viktigt just nu. Kvar att fira i sommar för min familj är t.ex. att att min dotter fyller 12 år, att min svägerska fyller 50 år, 13-årig bröllopsdag, svärfars och makens födelsedag och mot sensommaren firar vi en nybliven pensionär.  Ja, och semester förstås. De ska vi fira fast den kanske inte riktigt blir som vi tänkt. På semestern har jag och barnen kommit överens om att man får minns en glass om dagen. Maken är inte helt med på det, men vad vet han …

Igår hade mina barn skolavslutning och det firade vi traditionsenligt med att fika med det största kulglassarna vi kunde hitta. Mums! Glass är ju något av det bästa som finns.

Titel: Godare glass utan glassmaskin
Författare: Camilla Hamid
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivningsår: 2020

Är man sugen på att göra egen glass så tipsar jag om Camilla Hamids bok Godare glass utan glassmaskin. Här finns otroligt smarriga recept på glass, glasstårtor och milkshakes. Den här blåbärsglassen tror jag kommer att bli en sommarfavorit.

Blåbärsglass (cirka 1,5 liter glass)

Ingredienser
8 dl blåbär, färska eller frysta
1 citron, pressade saften
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde

Gör så här:
– Mixa blåbär, citronsaft, socker och vaniljsocker slätt med stavmixer.
– Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt blåbärspurén och vänd försiktigt samman med en slickepott till en jämn smet.
– Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 ½ liter. Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten.
– Låt gärna tina före servering: i 5‒10 minuter i rumstemperatur eller i cirka 15 minuter i kylskåp.

Bild: pexels.com

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

2 tankar på “Fira med en glass

  1. Letade fram min gamla glassmaskin och gjorde yoghurthallonglass idag – så gott! Tack för inspo!

Kommentarer är stängda.