Sommarpocket – Kulturkollo tipsar!

Anna_scannad_namn_gronc_bc_beskurenAnna: För mig är sommaren de tjocka tegelstenarnas tid. Jag älskar att få sjunka in i en bok liggandes i skuggan på verandan. Mitt sommarläsningstips som jag gärna vill utmana mina kulturkollokollegor med är den fantastiska romanen Agaat skriven av Marlene van Niekerk. Hennes rika och sinnliga språk gör att jag förflyttas till velden i Sydafrika, till fårslakten, till skafferiet med konserver och inläggningar, till trädgården med örtagården och till sjukbädden. Hennes text är något alldeles extra, enkel och samtidigt vackert formulerad på väg mot det oundvikliga. Jag vill rekommendera en roman som bidrar till att göra världen mer nyansrik och förhoppningsvis mindre svart och vit.


Helena_scannad_groncd_beskurenHelena
: Jag läser gärna deckare på sommaren, och helst brittiska sådana. Tana French och Denise Mina har blivit något av sommartraditionen för mig. En bok som jag gärna vill lyfta fram och tipsa er om, och till och med inte utmana utan burdust uppmana att läsa är nyligt avlidna Ruth Rendells mästerverk Stenarna skola ropa. Den handlar om en kvinna som tar tjänst hos en sprituell familj och… Nej, jag vill inte berätta, läs den bara. Den finns som alldeles färsk pocketutgåva också, perfekt strand-/solstols-/filt i skuggan-läsning!

 

fanny-200Fanny: Jag kan nog inte definiera min sommarläsning genom en viss genre (tror jag), utan försöker alltid variera stil, genre och tjocklek. Utan det mer lättsamma skulle jag aldrig klara av min eländesläsning. En bok som precis har kommit i pocket kvalar delvis in på det senare och är en otroligt engagerande, tankeväckande roman och lämnar förhoppningsvis ingen oberörd: Majgull Axelssons Jag heter inte MiriamDu får följa Malika, en romsk kvinna, som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna och hennes flykt till Sverige där hon fortsatte leva under falsk identitet.

 

linda-200Linda: På sommaren handlar det mycket om att läsa mycket, väldigt mycket. Jag vill sluka böcker. Inledningsvis brukar det bli en massa lättviktiga historier, men sedan försöker jag läsa några tegelstenar som blivit liggande och kanske någon lite tyngre författare. Mitt tips till er i sommar är en färsk pocketbok, som jag själv läste nyss, nämligen Till flickorna i sjön av Elin Olofsson, som handlar om Helena, som nyligen lämnats av sin man, börjat jobba som städerska och tänker tillbaka på sin ungdom i den lilla byn i norr. Ruskigt bra.

 

carolina-200Carolina: Sommarläsning för mig är när jag verkligen har tid och ork att riktigt försjunka i en bok flera dagar i sträck. Tegelstensromaner, alltså! Och med rejäl verklighetsflykt! Jag skulle kunna räkna upp en rad sådana som sommarläsningstips, men väljer i stället att lyfta fram en bok som hörde till förra årets bästa läsning för mig och som nu finns i pocket: Huset Longbourn av Jo Baker. I den får vi komma in bakom scenen på klassiska Stolthet och fördom av Jane Austen, och läsa tjänstefolket på Longbourns berättelse. De får träda fram med sina liv, sina drömmar och sitt vardagsslit. Det är så bra!

 

lotta-150Lotta: Precis som flera av mina kollovänner är inne på så är sommaren tegelstenarnas tid. Det finns inget bättre än tjocka, härliga, läsäventyr och på sommaren finns alla möjligheter till ostörd läsning. En av de mest kompletta läsupplevelserna är Ken Folletts Svärdet och Spiran. Det är en bok som innehåller ALLT: spänning, intriger, storpolitik, krig, kärlek, sex, våld och massor av historiska fakta, och den passar verkligen för alla. Men jag tycker också att sommaren är deckarnas tid, så varför inte ta tillfället i akt att läsa någon av alla de där deckarserierna som finns i många delar och som du aldrig kommit dig för att läsa just av den anledningen. Jo Nesbø, Arnaldur Indriðason, Ann Cleeves, Viveca Sten med flera är perfekt sommarläsning!

 

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →