Kategorier
Ungdomsbokskoll

Linda listar romantiska ungdomsböcker

Linda

Jag är svag för det romantiska, speciellt när vardagen känns tung. I ungdomsböcker är romantiken ofta så mycket finare än i motsvarande böcker för äldre läsare. Idag listar jag tio av mina absoluta favoriter utan inbördes ordning.

1. The Summer I turned pretty av Jenny Han. Egentligen gillar jag inte titeln, då den för tankarna till utseendefixering, men innehållet tycker jag om. Den här boken följs av två andra, men jag tycker mest om den här som är så mycket oskyldigare än de andra två. Härligt tonårspirrig.

2. Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius. Serien om Agnes och Henrik fortsätter i flera böcker till, men i denna den första boken handlar det mest om att tråna och att låta två lillfingrar snudda vid varandra. Stillsam och vacker romatik med komplikationer.

3. Det händer nu av Sofia Nordin handlar om Stella som blir kär i sin kompis Sigrid. Pirr i magen och rädsla för konstiga reaktioner sammanfattar denna kärlekshistoria ganska bra. En mycket fin berättelse helt klart.

4. Jag, En av David Levithan är en av de mest udda kärlekshistorier jag läst. Den får kärlekshistorien i Tidsresenärens hustru att framstå som ett smidigt förhållande. En, som vaknar i en ny tonårskropp varje dag blir en dag kär i Rhiannon som är hans flickvän för en dag. När hen sedan byter kropp nästa dag försöker hen hitta Rhiannon och förklara henne sin kärlek.

5. What my mother doesn’t know av Sonya Sones handlar om Sophie och Robin som träffas på sommarlovet och blir kära. Inget konstigt med det om de inte tillhört två helt olika gäng och haft helt olika status. Det här är en helt fantastisk prosalyrikbok som följs av What my girlfriend doesn’t know.

6. The day before av Lisa Schroeder är också skriven på vers och vi får följa Amber och Cade under en dag, dagen innan något avgörande kommer att hända i Ambers liv. Helt otroligt vacker och superromantisk, med en allvarlig underton.

7. Om jag stannar av Gayle Forman är en annorlunda berättelse om kärlek, då en av de älskande ligger medvetslös i en sjukhussäng. Mia är med om en olycka och hennes rockige pojkvän Adam vakar vid hennes sida. Vi får läsa om deras förhållande och allt de varit med om. Fortsättningen heter När jag lät dig gå och utspelar sig tre år senare. Också den fantastiskt bra.

8. The Fault in our stars av John Green är troligen en bok som alla redan läst, eller i alla fall hört talas om. Det går dock inte att bortse från den, då det är en av de finaste kärlekshistorier jag läst någonsin. Ännu har jag inte vågat mig på att se filmen, då jag vill behålla min bild av Gus och Hazel lite till.

9. Mycket mer än så är en av Sarah Dessens finaste böcker, kanske för att den inte bara handlar om kärlek, utan om att våga vara sig själv, men ändå utmana sig själv och våga göra saker man tidigare inte vågat. Jag tycker mycket om att läsa om Auden och Eli.

10. Eleanor & Park av Rainbow Rowell är absolut underbar. Två udda personer som hittar varandra genom blandband och seriealbum. Självklart går det inte att stå emot denna charmiga bok, som också innehåller en hel del svärta.

 

Som ni märker är det USA som gäller för mig när det handlar om ungdomsböcker, så är det dock sällan när det kommer till böcker för vuxna. Jag tror att det är frispråkigheten jag gillar och de udda karaktärerna. Vilka böcker saknar du på listan? Vilka hade du också haft med?

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

19 svar på ”Linda listar romantiska ungdomsböcker”

Håller med om allt jag vet något om (Green, Sones, Forman, Nordin, Rowell och Levithan) och antecknar resten!

Du har med ett par av mina favoriter – The Fault In Our Stars, Sommaren jag blev vacker och Om jag stannar. Men jag hade också haft med Nick & Norahs oändliga låtlista och Dash & Lilys utmaningsbok, David Levithan och Rachel Cohn kan det där med ungdomsböcker. Och John Greens Var är Alaska? måste med. Och Jandy Nelsons Himlen börjar här är en annan favvo. Det finns så många bra! Precis som du föredrar jag amerikanska ungdomsböcker.

Himlen börjar här borde varit med (sliter mitt hår för att jag glömde), Nick & Norah är fin, har inte läst Dash & Lily eller Alaska faktiskt. Borde åtgärdas.

Jag, En är min favorit. Både han och John Green är ju alltid säkra kort. Jag har gillat det mesta jag har läst. Love is the Higher Law var fin också.

Önskar att jag hade tid att läsa mycket mer, speciellt nu när alla listar favoriter. Köpte just en ny Levithan.

Vi använder ord på olika sätt.
De böcker som du listar här kallar jag inte romantiska – snarare skulle jag benämna dem “realistiska kärleksromaner”.
För mig är romantiska böcker till exempel Frankenstein eller vissa av Maria Gripes ungdomsböcker.

Ja, Linda använder begreppet romantisk utifrån ett vardagsspråk, inte ett akademiskt. Den unge Werther tänker jag på som en romantisk ungdomsbok. Åtminstone för lite äldre ungdomar.

Och bara för att förvirra begreppen ännu mer så finns det den engelska benämningen på en hel genre: romance. Och det är definitivt inte idehistoriens romantik som åsyftas med den benämningen 🙂

Sant Lena, om vi skulle använda litteraturhistoriska termer är det så. Även om jag då kanske hade föredragit “böcker från romantiken som passar ungdomar”. Tänker nog att det mer vedertagna användningen, utanför den akademiska världen, är just den jag använder här. Definitionen av korrekt språkbruk förändras utifrån socialt sammanhang.

Jag har läst och gillat mycket på din lista – vilken fin samling! Sones och Levithan är nog mina favoriter bland dem, tror jag. Och Rowell! Och du har ju några svenskar med också. Fler bra svenska ungdomsromaner med bli-glad-av-kärlek: Bjärbo/”Det är så logiskt, alla fattar utom du”, och ständigt utlånade “Simon och Sophie” av Emma Granholm. Och så förstås Katarina von Bredow, mästarinnan: “Hur kär får man bli?” och “Expert på att rodna” till exempel. Så bra!

Kan hålla med dig om den första, men kanske inte om den andra. Däremot borde kanske någon av Lindbäck funnits med. Min favorit bland dem som fokuserar på kärlek är nog Saker som aldrig händer, eller Lite ihop, som jag tycker är ljuvlig. Kanske får bli en lista med böcker för 9-12-åringar, även om det nog är Carolina som är expert när det kommer till böcker för yngre läsare.

Det kommer att bli många listor med barnböcker från mitt håll – den första redan på fredag 🙂

Stängt för kommentering.