Kategorier
Kulturkoll

Lyran listar klassiska kvinnor

lyran-top

Här kommer en lista över mina favoriter bland klassiska kvinnliga författare. Det finns fler och listan brukar ändras lite då och då, men många av dem hänger alltid med. Vilka klassiska kvinnor (i olika sammanhang) gillar ni?

Klassiska kvinnor

Dikter och fragment av Sapfo blev jag bekant med under litteraturvetenskapskursen jag gick förra året (A). Och jag blev faktiskt förtjust i en del av tolkningarna av de sapfiska stroferna. Favoritdikten är ”Gudars like”.

Övertalning är helt klart min favorit av Jane Austen. Flera av hennes andra romaner (t ex Stolthet och fördom och Emma) handlar om unga kvinnors huvudlösa förälskelser. Övertalning handlar däremot om äkta kärlek på lite äldre dar (vid typ 27 eller så ).

Pengar av Victoria Benedictsson handlar om en kavat ung dam som drömmer om att bli konstnär, men i stället övertalas att gifta sig med en förmögen godsägare. Romanen är en vass kritik av ett samhällssystem som tillät 16-åriga flickor att gifta sig och den är ett mycket läsvärt samtidsdokument.

Jerusalem utgör höjdpunkten i Selma Lagerlöfs författarskap, tycker jag. Berättelsen om väckelsevågen som delar befolkningen, om de som reser till det heliga landet och de som stannar kvar, är en kärleksroman med nyanserade personskildringar och stor dramatik.

Albertesviten av Cora Sandel läste jag för ganska många år sedan och jag minns mest att jag upplevde dem som helt fantastiska. Romanerna handlar om hur den unga Alberte lämnar en konventionell trygghet och försöker skapa ett eget liv.

Mot fyren av Virginia Woolf är med sina fantastiska inre monologer typiska för modernismen. På ett yttre plan handlar den om en utflykt med förhinder.

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson är en mästerlig skildring av kvinnors och mäns olika livsvillkor i en tid då livet för många var fyllt av fattigdom och smuts, men också av vänskap.

Älskaren av Marguerite Duras har jag en ambivalent relation till. Språket är vackert och man kan känna hettan ånga ut ur sidorna. Men skildringen av den unga flickans sexualitet är inte helt okomplicerad. Med vems blick skildras hon?

Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector är en metalitterär berättelse som utforskar relationen mellan författaren och dennes skapelse. En tunn bok med oändliga tolkningsmöjligheter.

Glaskupan av Sylvia Plath är en kultbok som på ett smärtsamt sätt skildrar en ung kvinnas tilltagande psykiska ohälsa. Läsning av Glaskupan kantrar lätt då den läses som en självbiografisk text, men den står gott och väl på egna ben.

Av Lyran

Personifierar begreppet slalomläsare, har ofta fyra-fem böcker på gång samtidigt. Läser i badkaret och lyssnar på ljudböcker i bilen. Gillar att läsa klassiker och romaner som utmanar min förmåga till inlevelse och förståelse.

4 svar på ”Lyran listar klassiska kvinnor”

Måste kanske ge Cora Sandel en ny chans. Tyckte att första boken om Alberte var så seg att jag gav upp.

Jag hade planerat att läsa om Glaskupan i somras, men hann inte eftersom jag var fullt upptagen med att starta en ny blogg 😉

Stängt för kommentering.