Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Fem fina feelgood

Feelgood. Denna svårdefinierade och flytande genre. Det är inte alltid så lätt att stoppa in böcker i fack, men feelgood spänner egentligen över flera genrer tycker jag. Feelgood är för mig ett mer övergripande begrepp var i man kan sortera in i undergrupper som chick-lit, humor, romkom och så vidare. Om man nu gillar att sortera och definiera.

En bra feelgoodroman ska innehålla lite svärta. Det ska vara både sött och salt. Det får inte för vara sockrigt och smetigt, det får gärna handla om både död och elände, men när boken är slut ska du lägga den ifrån dig med en skön känsla i kroppen.

Det här är fem fina feelgoodfavoriter:

You Had Me At Hello av Mhairi McFarlane. Jag hyser en enorm kärlek för den här boken och har pratat mig varm om den till höger och vänster. Den är smart och fräsch, har kvick dialog, karaktärer man gillar och det vinnande konceptet ”the one that got away”. I höst kommer den på svenska på Massolit förlag.

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper. Tropper är kungen av tragikomiska relationsromaner. Alla hans böcker är bra, men det här är nog min personliga favorit. Det är den judiska, knasiga storfamiljen som gör det, i kombination med Troppers förmåga att skapa humor utifrån hemska saker som dödsfall och otrohet.

Emma av Jane Austen. En klassiker som nog inte behöver någon närmare presentation. Austens skarpa blick och vassa penna kommer verkligen till sin rätt i den här 1800-talsromanen om äktenskapsmäklaren Emma som visar sig vara ganska blind när det gäller romanser.

The One Plus One av Jojo Moyes. En ensamstående mor med två jobb, en mobbad styvson och ett mattegeni till dotter åker på road trip till matteolympiaden i Skottland tillsammans med en IT-miljonär och en stor, illaluktande hund. Det är precis så händelserikt som det låter och Moyes bästa bok. Snart kommer den på svenska som Etthundra mil.

Projekt Rosie av Graeme Simsion. En sån där bok där mysfaktorn slår i taket. Forskaren Don Tillman är lika underbar som udda och hans sökande efter den Perfekta Frun bjuder på en hel del skratt.

 

Foto: ”Dreaming of sunshine on this rainy day” av Jewell (CC BY 2.0)

 

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

16 svar på ”Fem fina feelgood”

Behöver jag säga att jag inte har läst någon av dem?! Jag som listar eländes elände känner att jag är ganska långt ifrån feelgood-läsning. 😉

Jag har bara läst Livet efter dig av Moyes, nu blev jag sugen på fler! Värd att köpa på engelska?

Det tycker jag, jag tycker One plus One är bättre än Livet efter dig. Men om du hellre vill läsa på svenska så kommer den ut i september så det är inte så långt bort.

Råkade köpa One plus One, men skulle också vilja rekommendera The Last Letter from Your Lover, som jag också tyckte var bättre än Livet efter dig. Av de Moyes-böcker jag läst är jag minst förtjust i Sophies historia. Mycket sugen på Project Rosie också!

Just den har jag inte läst (Last letter…) så den ser jag fram emot. Läser just nu Sophies historia och den är väl bra men inte på samma nivå.

Emma har jag läst och tyckt väldigt mycket om. I övrigt är jag som Fanny lite skeptisk inför feelgoodisarna, var är misären liksom? 😉

Jag gillar feelgood, men bara om det ÄR feelgood och inte någon förklädd misär. Eller något som låtsas vara feelgood hela vägen men som sedan ger mig en käftsmäll på slutet så att jag blir ledsen (ja, ”En dag”, jag tittar på dig)

Jag har bara läst Emma på din lista, men blir sugen på de andra – om du kan garantera att jag verkligen feel good efteråt. Behöver det just nu i mitt liv.

Jag läste precis igår ut Projekt Rosie, det var verkligen en feel good. Däremot hade jag inte en aning om att Emma kunde räknas dit! Vad spännande, har inte läst den men när jag gör det så ska jag läsa med den utgångspunkten.

Stängt för kommentering.