“Det där kan jag inte alls hålla med dig om.”

carolina-top

När jag är med på bokcirkel så gillar jag alltihop: att träffa folk jag tycker om, att äta god mat eller fina kakor, att få höra vad de andra i cirkeln läser just nu, diskutera boken vi allihop (eller, nja, förhoppningsvis…) har läst, avhandlandet av övriga viktiga saker i medlemmarnas liv… Men den allra bästa stunden för mig är när vi tillsammans ska bestämma oss för vilken bok vi ska läsa till nästa gång. Även om vi bara bestämmer oss för en enda bok, så innebär nästa-bok-diskussionen att jag får mängder av tips på bra böcker jag vill läsa någon annan gång.

Det är klart att det går att välja precis vilken bok som helst att läsa tillsammans i en bokcirkel – tänk så trist om det fanns regler och krav för sånt? Men det är ändå så att det är vissa böcker som passar bättre än andra.

En bok som alla är rörande överens om hur den var att läsa – den är faktiskt rätt tråkig att cirkla om. Även om alla tycker att det är en väldigt bra bok. Nä, de bästa bokcirkelböckerna är de som skapar diskussion. Kanske för att de är lite diffusa och oklara på ett bra sätt så att det går att diskutera om dem. Eller att de skapar debatt om aktuella frågor. Böcker som startar ett samtal om förhållanden förr i tiden, eller hur det kan vara i andra länder.
En bra bokdiskussion får en kanske att omvärdera sina tidigare åsikter om boken med nya infallsvinklar på den. Ett riktigt bra boksamtal kan öppna dörrar till ny kunskap och nya intressen.

I min “mesta” bokcirkel har vi träffats regelbundet i nio år nu (och cirkeln är av arten ”vänkretsen”), och vi har förstås hunnit med att läsa och diskutera högvis med böcker. Av alla dessa finns de några som jag minns gav långa och intressanta diskussioner:

(klicka på länkarna så ser du vad antingen jag eller någon av mina kollokollegor har bloggat om boken)

Tidsresenärens hustru – av Audrey Niffenegger

Niceville – av Kathryn Stockett

Kafka på stranden – av Haruki Murakami

Vi kom över havet – av Julie Otsuka

Maken av Gun-Britt Sundström
(jomen visst är det den vi ska bokcirkla om på Kulturkollo nu. Den ÄR bra att bokcirkla om. Häng med, vetja!)

Little Bee – av Chris Cleave

Dagen efter – av Lionel Shriver
(när jag tänker efter hade vi faktiskt aldrig med den här boken i bokcirkeln – det var en av de “nominerade” som valdes bort. Men jag läste den själv och tänker att den ju måtte vara en alldeles särskilt bra bok att bokcirkla om)

Tjänarinnans berättelse – av Margaret Atwood

Augustiresan – av Anna Fredriksson

Utrensning – av Sofi Oksanen

4 comments
  1. Dagen efter hade jag faktiskt som förslag till nästa gång, men det blev Kyss mig först som vann omröstningen.

  2. Faktiskt tror jag att vilken som helst av Shrivers böcker kunde vara bra att bokcirkla om. Vi har haft uppe Vi måste tala om Kevin som förslag också, men den blev inte vald den heller (fast jag läste den ändå och tyckte mycket om även om den var jobbig själsmässigt att läsa).
    Problemet med Shrivers böcker är att de är ganska tjocka, och kan vara jobbiga att orka igenom (inte bara det att det är mycket text – det kan vara jobbig läsning också). Det är inte ofta tjocka böcker blir valda i bokcirklarna jag är med i.

Comments are closed.