Kategorier
Kulturkoll

Vad hände med folkbildningen?

Linda

När jag bläddrade i min gammelmormors Stadserie, föll ett par vykort från ABF ur de två första böckerna. Det var inbjudningar till studiecirklar på ABF om böckerna, från 70-talets mitt. ”Vi lär tillsammans” är rubriken och jag tilltalas av att det handlar om att lära, inte bara om att läsa.

På framsidan går att läsa:

[quote]I ABF:s studiecirklar når man kunskap i samarbete med andra. Man hjälps åt och delar med sig av egna erfarenheter. Lär känna varandra och är tillsammans med andra.[/quote]

Och så den teckande bilden, där boken står i centrum och där handlingen nästan hoppar ut ur sidorna. Där människor av alla de sorter möts kring det de läser. En litterär gemenskap, som inte bara består av kulturtanter i varierande åldrar. Inget ont om sådana, jag är själv en sådan, men jag önskar att läsandet spreds till fler. Det är lätt att idealisera något, som kanske inte alls var på det viset, men jag gillar idén att kalla ett samtal om en bok för studiecirkel. Det blir liksom mer kraft i ett sådant uttryck.

Sjävklart var jag tvungen att googla efter ABF + studiecirkel och jo, det finns en bokcirkel på nätet via ABF i Gästrikebygden. Något annat har jag inte hittat. Kanske har biblioteken tagit över de mer officiella bokcirklarna, medan de digitala främst verkar drivas av t.ex. bokbloggare eller litteraturpoddare. Några offentliga studiecirklar hittade jag inte, men jag vet att vissa gjort sin bokcirkel till en studiecirkel. Risken är dock att de som inte läser så gärna, inte heller hittar naturliga sammanhang att prata om böcker. Jag skulle önska att bokcirklandet blev vårt nästa kollektiva fenomen, likt allsången som nu finns i otaliga former och på otaliga tv-kanaler. Tänk er Bokcirkel på Skansen eller Annika Thor på Liseberg. Kanske inte den största publikmagneten, men man kan ju alltid drömma. Vi behöver helt klart mer läsande förebilder för de som ännu inte har några. Fram för mer offentlig läsning.

Jag hoppas att Fyrahundrafemtio nästa år kan få till den gigantiska bokcirkel på Götaplatsen, som planerades i år. Det hade varit fantastiskt roligt.

 

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

3 svar på ”Vad hände med folkbildningen?”

Åh jag ser det framför mig! Hur alla kulturtanter, bokbloggare och alla andra bokälskare bildar ett folkhav där alla tycker olika. 😀

Vad hände med fyrahundrafemtios bokcirkel, då? Jag läste om den i början på sommaren, tror jag. Blev den inte av?

Stängt för kommentering.