Bokmässan enligt Linda

Linda

Det har avslöjat hur asociala, introverta och panikslagna andra Kulturkollare är och dessutom är flera av dem ointresserade av att lyssna författare. Jag FÖRSTÅR inte, varför gå på Bokmässan då, funkar lika bra med vilken bokhandel som helst under julruschen. Nu är det min tur att berätta vilken relation jag har till Bokmässan och då står författarna (och alla bokvänner) i centrum. Människor framför böcker alltså.

Jag är mer asocial och introvert än somliga tror och paniken är jag ganska bra på att dölja. Men faktum är att jag älskar att mingla runt på Bokmässan, för de senaste åren känns det som att det är människorna jag möter varje dag via datorn och nu har en chans att träffa live, är de som gör mässan. Däremot får jag svårare och svårare att hantera trängseln och framför allt alla ljud (hej utslitna läraröron) och håller mig gärna långt ifrån mässgolvet under den hysteriska lördagen. Att låtsas gå, men egentligen stå still och knappt kunna andas är inte riktigt min grej (hej klaustrofobi). Tacka vet jag lugna seminarier och en kopp kaffe utanför Bokbloggarrummet, gärna tillsammans med någon trevlig bekant, som jag sällan träffar annars.

Efter Bokmässan är det min stackars familj som får umgås med en mycket trött och irriterad version av Linda. Jag har en tendens att göra av med mer energi än jag har under fyra intensiva dagar. Förra året lyckades jag bli sjuk och orkade inte alls under söndagen och året dessförinnan hängde jag och Lyran i ett lugnt café mest hela tiden när energin tagit slut. Lite handlar det om att jag är en tidsoptimist av rang och lyckas alltid vara lite sen till nästa punkt. Något som inte är så bra, vilket ni säkert förstår. Andan i halsen, ursäkter på lut och panik när jag inte hittar dit jag ska. Tänker varje år att jag ska undvika det.

Att shoppa böcker är kul, men jag brukar hålla mig ganska så lugn under mässan. Signerade böcker går före, ett besök hos Galago och The English Bookshop är ett måste. Annars är det faktiskt att lyssna till författare som är det bästa. Jag tänkte ett tag att jag inte skulle köpa något seminariekort i år, då det är rätt så dyrt, men det blev ändå så att jag investerade i ett. För mig är det nämligen seminarierna som gör Bokmässan. Köpa böcker kan jag göra när som helst och köerna klarar jag mig utan.

Förra året var det två seminarier med Caitlin Moran och seminariet Kroppspanik med Julia Skott, Johanna Koljonen och Nina Hemmingson som var höjdpunkterna. Tidigare år har jag njutit av att lyssna till Herta Müller (som jag sedan svor att jag skulle läsa något av, vilket ännu inte blivit gjort) och Merethe Lindstrøm, som var fantastisk, trots tråkig moderator. Det är alltid en chansning att välja seminarier. Alla författare är inte kul att lyssna till och alla moderatorer är inte skickliga. Men själva grejen att sitta ner och lyssna är så härlig. Gärna länge, de korta 20-minutersseminarierna brukar vara väl korta.

Jag tänkte att jag inte skulle planera så mycket i år. Skrev till och med ett inlägg om hur jag som planeringsfanatiker skulle försöka vara spontan. Det funkade inte. Jag började leta och har hittat ett gäng programpunkter  jag inte vill missa. Därmed inte sagt att jag kommer att göra just det här på mässan, det beror på vem jag möter och vad som känns viktigt just då, men någon sorts plan har jag i alla fall. Om jag hittar rätt.

Torsdag

11:00-11:45 Arabiska våren – men vad hände sedan, med bland andra Fanny Härgestam och Tina Thunander.

12:00-12:20 Nitton år och med livet bakom sig, med Patrik Lundberg och Gunnar Ardenius eller

12:00-12:45 Identitet och nationalitet med Janne Teller, Zulmir Bečević, Lena Sundström

17:00-17:45 Inne med adhd, ute med läxor, Pernilla Alm och Malin Roca Ahlgren.

Fredag

11:00-11:45 Romanens rum i samtida brasiliansk litteratur, men Michel Laub och Daniel Galera

13:00-13:45 Att bli hel igen – om förlåtelse och försoning, med bland andra K G Hammar och Desmond Tutu.

14:00-14:45 Det är bara att googla med Filippa Mannerheim

16:00-16:45 Romanens rum i samtida brasiliansk litteratur, med Vanessa Barbara och Andrea del Fuego.

Lördag

11:00-11:45 Religionens och traditionens makt med Arkan Asaad.

13:00-13:45 Humor är det nya svarta, med Emmy Abrahamsson, Åsa Asptjärn och Josephine Bornebusch.

14:00-14:45 Stora makters uppgång och fall med Tom Rachman

15:00-15:45 Att förverkliga sina mardrömmar, ett samtal mellan John Ajvide Lindqvist och Sara Bergmark Elfgren.

16:00-16:45 Kvinnor ritar bara serier om mens, med bland andra Liv Strömquist.

Söndag

10:30-10:50 Kärleken och de sista människorna på jorden med Björn Ranelid

12:00-12:45 Kvinnan bakom masken med Siri Hustvedt.

14:00-14:20 Att skildra ondska med Eiríkur Örn Norddahl

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

3 tankar på “Bokmässan enligt Linda

  1. Jag undrar också! Varför ska jag dit?! 😉

    Jag är mäkta avis på er som har seminariekort – det är nog där jag gör mig som bäst på mässan. Men men det får gå ändå.

  2. Det är du och jag som älskar mässan Linda! Jag ser att vi lyckats planera en del seminarier likadant, fiket vid R3 är skönaste platsen. Bra kändisspotting också 🙂
    Ska nu ladda paddan så att jag kan simultanblogga imorgon.

  3. Hahaha, jag har aldrig varit på bokmässan och en av anledningarna är att jag tänker att mitt bokintresse är ytligt, introvert och kvantitativt, medan en bokmässebesökare har ett intresse som är djupt, extrovert och kvalitativt. Alltså att mässan inte passar mig som vill läsa böcker på löpande band, inte är så intresserad att prata om dem utan nöjer mig med den egna upplevelsen och egentligen är helt ointresserad att veta något om författaren och författarens tankar utöver boken. Men nu, när jag så smått bokbloggar, så känns det mer lockande. att kanske få träffa bloggbekanta IRL. Men det funkar ju inte för en som är så blyg som mig ändå…

Kommentarer är stängda.