Kategorier
Romankoll

Trivseldeckare

Lotta
Egentligen passar ju alla sorts böcker bra som höstläsning – rysliga spökhistorier, tunga tegelstenar, ångande romance eller hjärtevärmande feelgood. Men det finns en sorts kategori som jag tycker passar alldeles särskilt bra ihop med te och brasa, och det är den typen av deckare som man kan kalla trivseldeckare.

Trivseldeckare är en sorts deckare som är spännande, men inte nagelbitande. Folk kan dö som flugor till höger och vänster, egentligen på de mest ohyggliga sätt, men det blir aldrig grafiskt eller närgånget skildrat. Trivselmord om man så vill. Huvudpersonen och den som löser brotten är ofta en lugn och trygg person utan allt för mycket problematik. Tempot är lågt. Omgivningarna är trivsamma och brotten är kluriga. Det är klassiska pusseldeckare i en småputtrig miljö.

Här är tre trivseldeckarförfattare att kolla in:

Ann Cleeves är  drottningen av trivseldeckare. Hon gick rakt in i mitt hjärta med sin Shetlandsserie där både miljöer och människor tilltalar mig. Ensamvargen Jimmy Perez har blivit min favoritkommissarie. Jag dras till det där tysta och karga hos honom. Cleeves har också skrivit Vera Stanhope-serien som även den är mycket bra. Vera är allt som en kvinna inte ”får” vara: ensam, gammal, överviktig, klumpig, ful, sjabbig, asocial och dricker för mycket. Men lösa mordgåtor det kan hon. Och skriva mordgåtor, det kan Cleeves.

Viveca Sten är min svenska favorit. Hennes Sandhamnsdeckare är avkoppling och okomplicerad, kravlös läsning. Men det betyder inte att mordgåtorna är enkla och lättlösta, det dröjer ofta till sista kapitlen innan den där sista pusselbiten faller på plats. Här är det lika mycket fokus på huvudpersonerna Noras och Thomas privatliv som på själva mordgåtan, något som jag tycker om.

Louise Penny har skrivit serien om kommissarie Gamache  och den kanadensiska byn Three Pines excentriska invånare. Själva miljön är hemtrevlig och familjär och handlingen går i ett långsamt tempo. Tre böcker finns översatta till svenska men hon har skrivit hittills tio böcker i serien.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

4 svar på ”Trivseldeckare”

Skulle vilja lägga till Ann Rosman och Elly Griffiths till din lista. Måste få tummer ur att läsa Ann Cleeves. Tror att hennes böcker kan passa mig.

Rosman har jag inte läst. Griffiths tycker jag om men är inte jätteförtjust. Att hon skriver i presens stör mig…

Jag håller med! Jag gillade Jimmy från första boken, Vera tog lite längre tid och känns fortfarande inte lika bra. Men jag hörde att en till Jimmy var på gång… Vivecka Sten är väl så där, men Louise Penny är så mysig att det inte går att låta bli att längta till Three Pines. Där vill jag bo!

Japp, det har precis kommit ut en ny Shetlandsdeckare – Thin Air. Jag bor helst på Shetlandsöarna. Hos Jimmy… 😉

Stängt för kommentering.