Vem var´e?!

helena-top

Vem var det som sa att vi skulle ha dystopitema i november?! *harkel* Tyngd av novembermörkret försöker jag nu krämpa mig ur ett inlägg om vår eventuella dystra framtid. Tänker att en jämförande text mellan de triljoner ungdomsdystopier som finns just nu skulle vara intressant. Palla! (som sönerna skulle ha uttryckt det hela). Tänker att en analys av en gammal dystopi med hur det blev eller jämföra med en ny hade varit en bra idé. Är det samma rädsla? Samma mörker? Palla! Jag läser en hel del dystopier då jag fascineras över hur lika och olika vår bild av framtiden kan vara. Ett inlägg om min bild av den dystopiska apokalyptiska framtiden? Palla! 

Om ni bara visste hur länge jag har väntat på detta tema. Det går liksom hand i hand med allt annat eländes elände som jag gillar och läsa. Någon hade som förslag att november är en perfekt månad för just dystopitema och någon må ha rätt. Någon tänkte dock inte på att just november kan sänka de flesta bokbloggare. Vem någon är låter jag vara osagt. Det kan vara en, men sannolikt flera av oss. November är lite som apokalypsen själv – lika jävlig varje gång och man blir lika förvånad varje år.

Den enda jämförelsen jag pallar göra är helt enkelt den som slår mig direkt när jag listar olika moderna dystopier och den är enligt följande: många dystopier som karaktäriseras såsom ungdoms- och/eller crossoverlitteratur har liknande bokomslag. Jag säger inte att de är identiska men nog ser man likheten dem emellan. Alla omslag är gjorda efter Suzanne Collins Hungerspelen bör tilläggas, så jag antar att de alla vill rida på den vågen. Någon slag av symbol och gärna i cirkelform, metallfärger och gärna eldinslag. Imponerande analysförmåga?! Men hallå det är ju faktiskt n o v e m b e r!!!

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

2 tankar på “Vem var´e?!

  1. Det är lite komiskt att saker såsom också genrer går igenom trender. Jag läste när jag studerade litteraturvetenskap att det är förvånande att omslag är så lika inom många genrer men att detta bl.a baseras på att man har en idé om att läsare gillar att känna sig ”hemma” och detta gör att man ex. undviker vissa omslag om boken är en deckare (t.ex illustrationer) och man undviker ex. ibland vissa färger p.g.a ljusare/mörkare genre. I detta fall bör dystopier vara mörkare i omslag överlag! (; (: Och kanske lika varann för att sälja just nu (för detta förändras även över tid såklart)…

    1. Ja det finns säkert, som du skriver, en tanke om igenkänning. En annan trend som jag såg när jag sökte i ungdomsgenren var människor/ansikten på omslagen.

Kommentarer är stängda.