Serier för nybörjare

Linda
Jag har aldrig varit någon seriefantast. Visst läste jag min beskärda del av Kalle Anka, Bamse och Bobo som barn, men sedan blev det en genre jag undvek. Det var grabbigt och ointressant. Men så hände något och det som hände var Liv Strömquist. Hennes Prins Charles känsla fick mig att förstå att serier kan vara något helt annat. Året var 2011. Sedan dess har jag upptäckt en rad nya favoriter och tänkte bjuda på en lista med bra böcker för dig som ännu inte upptäckt hur bra serier kan vara. Det här är tio bra, läsvärda, smarta böcker, inte sällan provocerande och politiska dessutom. De blir elva med Prins Charles känsla.  Och ja, jag är medveten om att urvalet kan tyckas snävt, men det är som sagt bland de kvinnliga serietecknarna som jag hittat serier som tilltalar mig. En högst subjektiv lista alltså.

1. Min nattbror av Joanna Hellgren är en sorglig och gripande berättalse om tioårige Jacob, som fått sitt namn av sin bror som dog, just tio år gammal. Den nye Jacob har levt som en kopia av den gamle Jacob och på nätterna möts de.

2. Nanna Johansson är en annan favorit och bäst är nog hennes senaste Hur man botar en feminist. Otroligt rolig och provocerande. Kanske mer provocerande än rolig om du är man som gillar Alliansen mer än feminism.

3. Mats Jonsson har också skrivit/ritat en rad bra böcker, men den jag tycker mest om är Hey Princess, som är full av referenser till indiepop och får mig att bli sjukt nostalgisk.

4. Cynisk romantiker av Åsa Grennvall är också en bok som gör mig nostalgisk. Huvudpersonen söker desperat efter kärlek, men får många gånger nöja sig med sex. En bok om att vara ung, men inte nödvändigtvis lycklig.

5. Marjane Satrapi skriver om livet i Iran och den av hennes böcker jag tycker bäst om är Kyckling med plommon, där hon berättar om sin farbror Nasser Ali, som under 50-talet söker efter ett nytt musikinstrument, en tar.

6. Hetero i Hägersten av Sara Olsson, handlar om ett ganska vanligt par, som inte vill annat än att vara annorlunda och speciella. Termen Olsson har för det är “normaludda” och jag älskar hennes ironiska, men kärleksfulla sätt att beskriva sina karaktärer.

7. I Svalornas lek av Zeina Abirached får vi uppleva en enda natt under kriget i Libanon. En stark och gripande berättelse om en verklighet som vi tack och lov slipper uppleva.

8. All I want for christmas is planekonomi är fantastisk samhällssatir signerad Sara Granér. Jag skrattade mig igenom boken, förutom vid de tillfällen då jag satte skrattet i halsen. Briljant.

9. Trots att jag aldrig var någon riktig Robert Smith-kopia, älskade jag the Cure och då Robert Smith i synnerhet. I Jag är ditt fan in i döden porträtterar Coco Moodysson fans som samlas i London 2009. Underbart för den som gillar the Cure, men säkerligen underhållande för alla som någon gång haft en idol.

10. Vi håller på med en viktig grej av Sara Hansson, handlar om Sara och Rebbe, som är elva år och älskar Spice Girls. Fint om vänskap och svårigheten med att växa upp.

 

Det här är ett urval, men det finns självklart fler bra böcker. Flera av dem kan du läsa om på Kulturkollo under veckan.

 

Fotot av Liv Strömquist är taget av Livia Rostonavyl

2 comments
  1. Jag gillar Liv Strömqvist, hon har gjort massor av bra saker. Men det där att försöka förminska feminism till partipolitik är ju bara jättedumt, som att feminism inte är mycket större än bara gammal vänster-höger-uppdelning.

Comments are closed.