Kategorier
Kulturkoll

Dom som aldrig vann

Lotta
The winner takes it all, the loser standing small. Alla minns en vinnare och ingen minns en förlorare brukar det heta. Inget kunde vara mer fel. Det finns gott om ”prislösa” men framgångsrika exempel där ute.

Ta Jason Alexander till exempel. Fyra Emmy-nomineringar och fyra Golden Globe-nomineringar för rollen som George Costanza i Seinfeld, men inte en enda vinst. I sann George Costanza-förloraranda passar det väl i och för sig rätt bra att han aldrig vann.

Michael C Hall har nominerats fem gånger till Emmy för rollen som den sympatiske (nåja) seriemördaren Dexter. Ingen vinst.

Steve Carrell nominerades sex år på raken till en Emmy för rollen som Michael Scott i amerikanska remaken av The Office. Ingen vinst. En av de få remakes som faktiskt blev bättre än originalet och Steve gör en fantastisk Michael Scott.

Alla vännerna i Vänner, utom Courtney Cox, nominerades till Emmy en eller flera gånger. Vann gjorde dock bara Jennifer Aniston och Lisa Kudrow.

Den ikoniska tv-serien Gilmore Girls lyckades aldrig ens bli nominerad till en Emmy – inte som bästa serie och inte heller fick någon av skådespelarna ens en ynka liten nominering. (Men, faktiskt så vann man en Emmy 2004 – för bästa make up i avsnittet ”The Festival of Living Art”).

Johnny Depp har tre Oscarsnomineringar – men noll statyetter hemma i vardagsrummet. Glenn Close har sex nomineringar och är lika statyettlös hon. Snoop Dogg har sexton Grammy-nomineringar. Noll vinster. Björk har tretton nomineringar, ingen vinst. De verkar klara sig rätt bra ändå.

Och vem minns inte Jahn Teigen som 1978 kom sist i Eurovision Song Contest med noll poäng och låten Mil etter mil.

Så deppa inte ihop om ni aldrig vinner några Augustpris eller Kristallen-statyetter eller söta små Rockbjörnar. Det finns alla förutsättningar i världen att bli ihågkomna och legendariska, även utan pokaler i bokhyllan.

Foto: Loser av Antigallery (CC BY 2.0)

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

6 svar på ”Dom som aldrig vann”

Eller det klassiska tragikomiska exemplet Leonardo Di Caprio som har fyra Oscar-nomineringar men ingen vinst. Jag har hört att den skådespelare som eventuellt kommer att spela Leonardo Di Caprio i filmen om hans liv någon gång i framtiden, mannen som aldrig fick en Oscar, kommer att vinna en Oscar 😉

Stängt för kommentering.