Kategorier
Romankoll

En författare byter genre

Linda

För många år sedan läste jag Tony Parsons skönlitterära debut Man and Boy. Jag älskade den och jag fick ganska snart en favoritförfattare. Sällan hade jag läst en så gripande och välskriven bok. Jag bar med mig Harry Silver länge, länge.

Sedan dess har jag läst alla böcker Tony Parsons skrivit och jag har älskat dem alla. Hans känslosamma skildringar av livet har alltid berört. Så fick jag reda på att Tony Parsons bytt genre. Att han blivit deckarförfattare. Självklart väcktes min nyfikenhet.

The Murder Bag handlar om Max Wolfe och ett brott han utreder. Två män blir mördade. En är uteliggare, en har status. Max Wolfe är en av de poliser som utreder fallet och han anar att kopplingen finns på den internatskola pojkarna gått. En ganska klassisk historia målas upp, med motiv från en inskränkt skola som vi sett förut. Wolfe utgår från en bild med sju pojkar och det är inte svårt att räkna ut att de alla är i fara och inte heller att de gjort något som gör att de nu är det. Att de sker nu, många år senare, får inte någon logisk förklaring och det är inte det enda som är ologiskt tyvärr.  The Murder Bag är stundtals en bra historia, men tyvärr finns det en hel del deckarklichéer som stör.

Jag känner igen Parsons språk, som är fantastiskt. Det här är utan tvekan en välskriven bok och jag markerar en hel del snygga formuleringar. Jag blir också riktig berörd av berättelsen om Max Wolfe och hans dotter Scout, en historia som har många likheter med Harrys Silvers historia från Parsons tidigare romaner. Jag skulle vilja att just det fick ta plats i The Murder bag, att mannen och dottern fick stå i centrum. Istället envisas Parsons med att byta genre och skriva deckare och låta brotten stå i centrum. Och visst funkar det till viss del, men det är inte riktigt så bra som jag hade önskar. Parsons är en skicklig författare och jag kan förstå att han vill pröva något nytt, men jag önskar att han  hade stannat kvar i romanernas värld och låtit den ensamstående pappan få berätta sin historia utan mord.

Tony Parsons är som sagt en favoritförfattare. Jag är osäker på om jag tycker om att han bytt genre. Det är inte dåligt, långt ifrån, men inte så bra som det kan vara. Det är inte enkelt att skriva en deckare, inte enkelt att formulera en text utifrån andra krav.  Någonstans känner jag att Parsons underskattat den genre han försökt sig på och att det kanske inte är just om Max Wolfe han ska skriva. I alla fall inte om polisen Wolfe. Hellre om pappan.

Trots genreosäkerheten ser jag fram emot att möta Wolfe igen. Ser fram emot att läsa mer av Tony Parsons. Frågan är dock om det är just deckare han ska skriva. Jag är osäker.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: The Murder Bag
Författare: Tony Parsons
Förlag: Arrow Books Ltd
Utgivningsår: 2015
[/box]

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

4 svar på ”En författare byter genre”

Jan Gradvall skrev om precis det här genrebytet för Tony Parsons, och hur det kom sig i… kanske DI?… förra året. Minns inte källan. Men det var en intressant text om att först få en megasuccé och sen inse att ens koncept inte håller för all framtid. Hans böcker sålde mindre och mindre, förlaget var inte längre intresserade. Det var nödvändigt att han försökte med något nytt och då blev det deckare.

Intressant, måste söka efter den. Det handlar troligen om att försöka få liv i ett författarskap och kanske lyckas det. Lite känns det dock som att han underskattar genren, men det blir kanske bättre.

Stängt för kommentering.