Boknörderi är väl också en sport?!

helena-top

Alltså sport och sport?! Veckans tema gör inte direkt att jag svämmar över av idéer här framför datorn. Om vi bortser ifrån ishockey-VM och pojkfotboll (aka då jag stundom fotbollsmorsar mig) så ligger ämnet mig tämligen kyligt mot hjärtat. Vid ett svagt ögonblick under hösten 2014 fick jag dock den hemska insikten att jag sett fler allsvenska fotbollsmatcher live än antal lästa böcker. The horror! Men det säger egentligen ingenting om mitt fotbollsintresse, utan snarare om hur lite jag läste just då. Men jag tänker: boknörderi är väl också en sport?! Vad kännetecknar en god atlet? Styrka, förberedelser, explosivitet, precision, simultanförmåga, uthållighet, balans och disciplin m.m. Då vill jag påstå att vi boknördar hafva dessa egenskaper. Jag ska visa hur jag tänker: 

Boknörderi kräver styrka: Enligt Kungliga biblioteket går det i genomsnitt 57 moderna böcker på en hyllmeter (1,8 cm/bok). Enligt Bibblan svarar väger en genomsnittlig hyllmeter 40kg, d.v.s en bok väger i genomsnitt 0,7kg. Med tanke på hur många bokpaket, bokkassar, antal böcker i handväskan och tegelstensromaner som väger än mer än nämnda siffra, torde vi kräva en del styrka för att få ihop ekvationen. Rekord efter rekord i störst bokpaket utannonseras med kontinuitet på sociala medier av boknördarna. Hur många kilogram böcker släpar vi inte runt på bokmässan? Hur många bokhögar har vi inte liggandes här hemma som vi ständigt bär runt i brist på hyllplats?

Det kräver förberedelser och planering: Att synka bibliotekslånen med vår-, höst-, sommar- och för att inte tala om höstutgivningen med antal hyllmeter hyllvärmare kräver planering (och/eller tur). Hamnar du på en tvåtimmars fotbollsträning, i en väntekö på vårdcentralen eller sitter på ett försenat tåg utan bok – då kan vi ifrågasätta förberedelserna. Boknördarna har en minutiös planering på Bokmässan där seminarierna avlöser varandra och transportsträckorna är noga uträknade och boknördarna vet precis när och var den hinner äta något för att hinna med nästa Gardell. Samtidigt som hen har superkoll på var någonstans på mässgolvet som hen kan finna gratisevent, vem som signerar var och kanske det viktigaste: vilken monter som har gratiskaffe.

eye , eye” av Tiroko-chan

Det kräver också precision: Ögats sex muskler samverkar med perfekt precision för att få blicken precis dit där den behöver vara för att avkoda texten. Själva processen sker i tre steg: när blicken står still då vi tar in informationen, när blicken hoppar till nästa ställe där den står still och emellanåt flyttar vi även blicken tillbaka i texten. Med vetenskapliga termer heter detta fixationer, sackader och regressioner.

Boknörderi kännetecknas av explosivitet och snabbhet: Har ni varit på bokrean i en boklåda någon gång? Och då menar jag inte klick-varianten på nätet, utan den där som du får stå i kö mitt i iskalla natten för att sen trängas in i en alldeles för snålt tilltagen lokal? Explosivitet kan vara en förutsättning för att få tag i det sista exemplaret av Dostojevskijs samlade verk (som just där och då känns oumbärlig). Men vi kan också luta oss mot vetenskapen här och för att återknyta till vad vi pratade om vid precision så tar det cirka 70 millisekunder (millisekund = tusendels sekund) för information att färdas från ögat till hjärnan och innan denna når hjärnan är ditt öga redan vidare på nästa fixation. Snabbläsare stannar blicken runt fem gånger per sekund och det ungefär 30 millisekunder mellan fixationerna. Där snackar vi snabbhet.

Det kräver simulanförmåga: Jag säger bara slalomläsning! Och lägg därtill hur vi kan konsten att laga mat, slänga in en tvätt och svara diverse familjemedlemmar utan att släppa boken i handen. [Jag ska villigt erkänna att det här är min svaga punkt i boknörderiet. Jag klarar varken av slalomläsning eller svara på tilltal på ett tillfredsställande sätt. Mången mat har jag också bränt i mina försök att inte släppa boken.]

Det kräver uthållighet: Vilka klarar av bokmässan en lördag? Svar: boknördarna. Inte räds de att stå i en och en halv timmes kö för en halvtimmes seminarium. Vem fixar att sitta still i en hel dag och bara läsa? Jo boknördarna. Det kräver uthållighet att läsa den mängd text som vi bör ta oss igenom så vi inte kommer i osynk med vår planering för lässäsongen. Det kräver uthållighet för att mentalt ta sig igenom en tegelstensroman på 1700 sidor där vissa partier säkerligen går att jämföra med Charlotte Kallas uppförsbackespurt (nytt ord!) i Tour de Ski 2007/2008! [nåja!]

Det kräver disciplin: Streamingtjänster, mobiler, sociala medier, datorspel, folk som vill umgås(!), jobb och annat som stör gör att läsning idag kräver en hel del disciplin. Många gånger har boknörden fått frågan om hur hen hinner läsa så mycket. Jo, av den enkla anledningen att vi inte gör något annat. Tvätt, städ och mat görs endast i nödvändig mängd. Den största utmaningen är streamingtjänster ty TV-seriesvullande ligger nära vårt beteendemönster. Men var vaksam – plötsligt övergår det från en mellanboksituation till ett svårt beroende, som kan vara mycket svårt att ta sig ur.

Det kräver koordination: En hand som håller i boken/läsplattan och en annan som pricksäkert når godisskålen/vinglaset, utan att lyfta blicken ifrån boken och utan att tappa den röda tråden. Det är koordination. När du förflyttar dig från soffläge till köket utan att sluta läsa. Det är koordination. Att röra i en gryta samtidigt som du håller i en bok och lyckas bläddra med en hand. Det är koordination.

Vad kännetecknar alltså en god boknörd? Styrka, förberedelser, explosivitet, precision, simultanförmåga, uthållighet och disciplin m.m. Låtom oss sist begrunda att en atlet kan också vara en boknörd, men frågan kvarstår om en boknörd kan vara en atlet.

Läs mer om ögonkontroll och läsning här 

Foto: “Schoolgirl with books on head” av CollegeDegrees360 (CC BY-SA 2.0)

12 comments
  1. VIlken underbar genomgång! Jag håller helt med dig, det här är en sport om något! (skriver hon som i dagarna tre har ägnat sig åt att byta ut större delen av bokhyllorna på mitt jobb/bibliotek. Jag har träningsvärk på ställen jag inte ens trodde man kunde ha träningsvärk!)

  2. Självklart är det en sport. Det borde vara en gren i os minst. Speciellt när en möblerar om i bokhyllor så krävs många timmar och träning för att göra rätt.

  3. Så otroligt bra beskrivet! Vi får starta ett upprop för att få med boknörderi i OS. Nu känns det mycket bättre så här på söndagskvällen 🙂

Comments are closed.