Kategorier
Kulturkoll

Sport på vita duken

helena-top

Ärligt talat så är jag inte rätt person att skriva det här inlägget. Jag som i och för sig såg mig igenom Slagskott men mest av artighet, och som avskyr basketrullen Space jam mer än alla andra filmer i hela världen. Men det finns ju annat förstås… Här följer en lista över sportfilmer jag sett och sådana jag kan tänka mig att se för att de inte alls verkar vara som de där två nämnda:

Bull Durham (baseball) – riktigt bra film med mina favoriter Susan Sarandon och Tim Robbins. Såg den för väldigt länge sen, minns den som sagt som bra.

Dirty dancing (dans) – jo, vi är överens här på Kulturkollo, självklart är detta en sportfilm, de tävlar ju för sjutton i dans! Vi har i alla fall sett den sammantaget 32567 gånger, cirka. Självklart fantastiskt bra, rent objektivt.

Tjejligan (baseball – igen) – en riktigt bra baseboll-film med storheter som Geena Davies och Madonna. Och det tycker jag alltså utan att begripa mig på baseball (andra baseballfilmen i listan alltså, vad säger det om mig ens?).

Fever pitch (fotboll) – inte om fotboll egentligen men väl om besattheten hos vissa fans, här Colin Firths Arsenalsupporter. Det finns en amerikansk version också, den är också söt, och handlar om (håll i er nu) baseball! Boken är också bra.

Skruva den som Beckham (fotboll) – en ung Kiera Knightley och en ung Parminder Nagra (som senare blev en Cityakuten-favorit) i en riktigt bra film om fotboll och vänskap.

Youngblood (ishockey) – filmen med hela brat pack på is. De delar av Kulturkollo som sett den hävdar att den är en klassiker. Jag tror att den möjligen kan ha passerat bäst före-datum och undviker den nog. Eller vad säger ni?

Million dollar baby (boxning) – av Clintan, med Hilary Swank. Kamp och boxning och förfärligheter, och mot alla odds förstås. Jag har inte sett, men borde jag?

Kick it (fotboll) – ny norsk fotbollsfilm för unga på dvd. Jag har inte sett den än men är väldigt sugen på att möta trettonåriga Anja i hennes kamp för att få spela fotboll med killarna, och för att besegra sin cancer!

Och så har vi förstås de där obligatoriska bokningsfilmerna jag inte sett – Tjuren från Bronx och Rocky – möjligen sportfilmernas sportfilmer med blodiga machomän och onda ryssar och sånt. Och jag har som sagt inte sett dem, men vet att jag borde om inte annat i allmänbildande syfte.

Som ni märker har jag inte sett särskilt mycket sen 1989. Görs det några bra sportfilmer nu för tiden? Och har jag missat något måste se-rulle? Fyll på med tips i kommentarerna ni som är bättre bevandrade än jag!

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

4 svar på ”Sport på vita duken”

Självklart måste du se Million dollar baby! Det var nog den enda i din lista som jag sett (ja, förutom Dirty Dancing förstås!) och den är så bra. Swank är ju fantastisk!

Tack Lotta! Smått obegripligt att jag kunde glömma, jag har ju till och med sett dem…

Stängt för kommentering.