Kategorier
Kulturkoll

Att tävla i film

helena-top

Inte sport direkt, men tävling som tävling va?

Jag älskar Oscarsgalan! Så till den milda grad att jag en gång i min arla ungdom stannade uppe en hel natt för att se den och sen gick direkt till studentjobbet jag innehade. Det var då jag upptäckte hur känslig min kropp är för sömnbrist eftersom jag kraschade och var sjuk i flera dagar efteråt. Men jag tyckte ändå att det var värt det. Numera nöjer jag mig dock med sammanfattningar, eftersändningar och reportage.

Vissa år är jag mer engagerad än andra, som det året Philip Seymour Hoffman fick sin statyett för Capote till exempel. I år tvingas jag erkänna att jag sett två filmer i hela listan över nominerade. Nästan. Jag har tittat på Grand Budapest hotel och Guardians of the galaxy (hej blandning!) och gillade inte någon av dem nog mycket för att se färdigt filmen…

Men det finns ju annat. Rosamund Pike är nominerad till bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Amy i Gone girl (Linda och jag har diskuterat boken här) jag har ju då inte sett den men kan tänka mig att det krävs en extraordinär skådespelarinsats för att göra henne begriplig och mänsklig. Att Julianne Moore spelat Alice i Still Alice hade jag inte koll på förrän nomineringen offentliggjordes. Jag tycker mycket om boken, kommer nog inte orka se filmen, men älskar Julianne Moore och vet att hon alltid är fenomenal. Jag tippar på att hon tar hem priset och att hon gör det välförtjänt.

En klassisk samtalsämne varje år är galans värd. Billy Christal var ju bra, och Ellen Degeneres! I år leds galan av min favorit (från How I met your mother men för mig naturligtvis främst ihågkommen som Dr Horrible) Neil Patrick Harris. Jag har aldrig sett honom i värdsammanhang men det blir säkert bra.

Hur ser din relation till Oscarsgalan ut? Stannar du uppe i natt? Har du några initierade tips på vem som kommer leverera bästa tacktalet? Och har du kanske till och med tips om vilka av de nominerade filmerna jag borde se?

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

2 svar på ”Att tävla i film”

Jag brukade sitta uppe varje år och följa galan live och sedan gå direkt till skola/jobb. Känns lite tråkigt men jag slutade göra detta när jag fick barn för då kände jag att jag behövde all sömn jag kunde få. Saknar lite det mysiga med att vara uppe hela natten och se allt. Får se hur jag gör inatt…

Ja, jag önskar att jag orkade. Borde vara semesterdag på måndag, som en allmän helgdag eller något…

Stängt för kommentering.