Hallå Anna Mannheimer. Humor – är det kul det?

omslag: Brombergs.se

 anna-top

Humor – är det kul det?
Nej, inte skojet i sig själv.
Det kan tvärtom vara direkt tråkigt med människor som hela tiden ska skämta eller dra roliga historier bara för att verka kul
Däremot är ett humoristiskt förhållningssätt till livets sorgligheter ganska befriande

Har din humor förändrats genom åren? Skrattar du själv åt samma saker som förr, skrattar publiken åt samma saker nu som förr?

Jag tror att det finns vissa grunddrag som vi alltid skrattar åt t.ex exempel människor med väldigt dåliga egenskaper. Sådant som vi inte vill se hos oss själva. Tänk på Basil i Fawlty Towers, han är snål, avundsjuk, rädd, äregirig, missunnsam och väldigt kul Sen ändras naturligtvis världen runtomkring. Förut skojade man om pilsner nu skämtas det om crack. Det är svårt att definiera vad jag skrattar åt, svart humor, snusk, ordvitsar, ironi.. Jag vet inte – Är det kul så är det kul!

Humor bygger ju ofta på att man bryter tabun eller utmanar normer. Kan man verkligen skämta om allt?
Det där är självsanerande. Är något för känsligt att skämta om så skrattar ingen åt ditt skämt och då drar du inte det igen. Skrattar folk runt dig när du drar dina skojigheter så funkar det uppenbarligen att skämta om det.

Har du någon bok som du vill rekommendera till Kulturkollos läsare?
Jag var väldigt förtjust i Sara Stridsbergs Drömfakulteten och så allt av Anne Tyler

/Anna Mannheimer

Tack till Janina på Brombergs förlag som förmedlade kontakten.


kollo AnnaVill du veta mer om vad Anna tycker är roligt, hur hon tacklar projektet äktenskap och få några handfasta äktenskapliga råd?  Då tycker jag att ni ska vara med och tävla om hennes nya bok Mitt liv som gift.  I en lång radda mycket underhållande och samtidigt ofta djupt allvarliga texter lockar hon till skratt och gråt, fniss och eftertanke. Hon berättar modigt, med en alldeles egen röst och på ett oefterhärmeligt sätt om vägen fram till den första gemensamma föreställningen. En perfekt blandning av anekdoter från det högst vardagliga bredvid reflektioner om det helt allmängiltiga och mixen blir härlig! Igenkänning och småleenden mest hela tiden.

Vi har ett sprillans nytryckt exemplar som vi lottar ut. För att vara med så skriver man en kommentar här i kommentarsfältet innan kl 24 den 30 april. Berätta om vilken komiker som du skrattar åt och varför. Extra vinstchanser får man om man delar utlottningen på egen blogg, FB, Twitter eller Insta. Glöm inte att skriva det i kommentaren så att allt blir rättvist.

Lycka Till!

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

6 tankar på “Hallå Anna Mannheimer. Humor – är det kul det?

  1. Skratt förlänger livet!!
    Underbart att få skratta mycket under en lång stund.
    Att dagen efter en kul förställning upptäcka att man har träningsvärk bak i nacken, då har det varit mycket skratt. Världens bästa mätsticka!!!

  2. Jag skrattar åt Emil Jensen. Han kategoriseras väl inte direkt som komiker i första hand, men han blandar så fantastiskt det sorgliga och allvarliga med det absurda och roliga i livet, så att man både sätter skrattet i halsen och skrattar med tårar i ögonen, beroende på hur hans texter vindlat fram.

Kommentarer är stängda.