Toronto collection — trevlig chick-lit från Kanada

Linda

Vi bestämmer ju våra teman några veckor innan det är dags att skriva och då jag under våren haft en massiv lässvacka har jag letat lättsmälta och trevliga böcker. Det var då jag hittade en serie böcker av Heather Wardell, som utspelar sig i Toronto. Två flugor i en smäll alltså.

Heather Wardell ger själv ut sina böcker via CreateSpace och hennes böcker i serien Toronto collection är löst sammansatta, på så sätt att personer från de tidigare böckerna kan dyka upp i periferin senare i serien. Egentligen blev det alltså tre flugor som slogs, då jag sällan läser egenutgivna böcker.

Jag började med andra boken i serien, Go small or go home, som handlar om Tess som är massör och får jobb hos hockeyklubben Toronto Maple Leafs. Hon ska hjälpa stjärnan Forrest Williams att komma tillbaka efter en svår bilolycka, där hans fästmö dog. Att placera huvudpersonen mitt i ett hockeylag är lite ovanligt, men Wardell verkar gilla hockey och hon skriver trovärdigt om matcher och träningar. Det är mycket hockey, mycket massage och självklart lite kärlek i luften. Ganska lite inledningsvis dock.

Något annat som är viktigt för Tess är hennes konst. Hon gör miniatyrer och då Forrest förmedlar kontakt med sin mamma, som äger ett framgångsrikt galleri verkar det som att hon äntligen ska kunna leva på sin konst. Ganska snart står det dock klart att hennes konstnärliga frihet måste offras om pengarna ska rulla in.

Jag blev positivt överraskad måste jag säga, då Go small and go home är underhållande och välskriven. Lite väl mycket smör ibland, men det behöver inte vara fel. Jag gillade miljöerna, personerna och faktiskt bestämde jag mig raskt för att läsa en bok till i serien. Den här gången föll valet på den tionde boken i serien Good to myself, där Forrest Williams flyger förbi lite snabbt. Mycket snabbt, lite väl snabbt, men vi får ändå veta lite mer om vad som hänt honom. Huvudpersonen Lydia är Torontos Carrie Bradshaw och får chansen att bli ledande krönikör på Toronto Times, då kvinnan som nu har positionen ska sluta. Lydia och hennes två kollegor supermamman Sasha och den arga Patricia, får en utmaning att under fyra veckor skriva om att vara snälla mot sig själva, och få sina läsare att göra detsamma.

Det jag blir lite trött på i Good to myself är fixeringen vid vikt, som ibland blir för mycket. Det blir bättre under andra halvan i boken och huvudpersonen släpper mycket av sin kroppsfixering. Det är skönt. Trots att historien är lite väl präktig på sina ställen, gillar jag ändå att lära känna Lucy. Hon är trots allt inte mer fixerad vid mat och vikt än andra hjältinnor i genren. Wardell får dessutom in lite hockey även i den här boken, då Lucy och hennes gamla kompis och nuvarande kollega ofta träffas för att se hockey tillsammans. Lite hockey, mycket cheesecake, en och annan hund och en hel del bloggande ger en trevlig kombination.

Om jag kommer att läsa fler böcker i serien? Ja, det tror jag faktiskt. Heather Wardells böcker är underhållande och trevliga. Lite likt Lucy Dillon, men med färre hundar och mer hockey. Så värst mycket information om Toronto får man inte under läsningen. Inga miljöbeskrivar alls i princip, men är kanadensare hälften så trevliga som Tess och Lucy måste de vara ett riktigt trevligt folk.

 

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Go small or go home och Good to myself
Författare: Heather Wardell
Förlag: Egenutgivning
Utgivningsår: 2010 och 2012
[/box]