Kategorier
Kulturkoll Novellkoll

Sommarlov med Kulturkollo #novell

anna-top

Jag är en novellmissionär! Novellen är en fantastiskt spännande texttyp i det korta och koncentrerade formatet som kräver att man som läsare orkar börja om – att man släpper den berättelse som just avslutats och påbörjar den nya. Därför är novellen oöverträffad läsning när man inte har så lång stund. Novellix ger ut noveller litet, litet format och de är perfekta för handväskan och det finns noveller att hitta för lyssnaren både på Spotify, Radionovellen och i appen Dötid. Vill man ha tips på 10 riktigt fina novellsamlingar som jag rekommenderar så klicka er genast till Listan! Vilka noveller rekommenderar ni så här mitt i sommaren?

Om man nu inte riktigt är på humör att börja om gång på gång utan vill läsa noveller som hänger ihop så vill jag puffa för NoViolet Bulawayos roman/novellsamling från förra året. I Vi behöver nya namn  är det 9-åriga Darling som berättar. Hon bor i en kåkstad i Zimbabwe och med barnets blick, ett humorfyllt språk och massor av action följer jag som läser med till ett samtida Afrika. Utsatthet, lekfullhet, våld och hoppfullhet sida vid sida. Provläs!

Vill man läsa mer om litteratur från Zimbabwe så har tidskriften Karavan just nu ett rykande färskt temanummer ute. Bland annat kan man där läsa ytterligare en novell av NoViolet.

 

#sommarlovmedkulturkollo

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

7 svar på ”Sommarlov med Kulturkollo #novell”

För mig är novellernas novell August Strindbergs “Ett halvt ark papper”.
Jag är inget Strindberg-fan annars men denna innehåller allt.

Verkligen en klassiker! Den och Att döda ett barn av Dagerman torde vara de mest lästa novellerna någonsin. Alltid lika bra!

Verkligen. Kul att de har så blandad utgivning också. Nytt och klassiskt, svenskt och europeiskt.

Stängt för kommentering.